GRAJSKO DVORIŠČE

Glasbeniki priskočili Vurberčanom na pomoč

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
22. 5. 2018, 21.15
Deli članek:

Župnik dr. Avguštin Lah pravi, da je orgle načel zob časa, popravilo pa bi bilo predrago in ne bi prineslo dolgoročne rešitve.

Gabrijel Toplak
Vurberška cerkev je bila zgrajena v letih 1776-1779.

Osebni arhiv
Župnik dr. Avguštin Lah, ki vodi župnijo že od leta 1999

Vurberk mnogi poznajo po festivalu narodnozabavne glasbe, nekateri tudi po župnijski Marijini cerkvi, ki je bila vse do začetka šestdesetih let pomembna romarska postojanka. Danes jo obiskujejo »sodobnejši« romarji, tisti z avtomobili, še posebej ob velikem šmarnu, ko je v tej župniji praznik, saj je cerkev posvečena Marijinemu vnebovzetju. Zgrajena je bila v letih 1776–1778 in že večkrat obnovljena. Obnova sicer poteka še zdaj, da pa bi bogoslužje bilo še bolj »doživeto« ob orgelskih zvokih, so se na Vurberku odločili, da zdajšnje dotrajane orgle nadomestijo z novimi.

(Pre)zahteven projekt za župnijo

Domači župnik dr. Avguštin Lah pravi, da je zdajšnje orgle, ki so stare skoraj 200 let, že močno načel zob časa in so vse manj primerne za dobro igranje. »Popravilo bi bilo predrago in ne bi prineslo dolgoročne rešitve. Po posvetovanju z vrhunskimi organisti smo se odločili za nakup novih,« je pojasnil župnik. Nove orgle bi služile pri nedeljskem in prazničnem bogoslužju, poročnih slovesnostih ali pogrebnih mašah in pri različnih dogodkih v cerkvi, saj bodo primerne tudi za izvajanje samostojnih orgelskih koncertov zunaj bogoslužja.

A ta nakup je za vurberško župnijo, ki šteje nekaj manj kot 2000 faranov, velik in zahteven projekt. Pogodbena vrednost novih orgel znaša več kot 70 tisoč evrov. Zato je po vaseh, ki spadajo v vurberško župnijo, ta pa zajema kraje kar v občinah (Duplek, Ptuj, Destrnik in Lenart) že stekla akcija zbiranja prispevkov. Svoj delež so se namenili primakniti tudi v Turističnem društvu Vurberk, ki že skoraj 30 let organizira najprestižnejši festival v državi (ta bo letos v petek, 22. junija), pri katerem sodeluje tudi naša družba Media 24Radio in televizija Veseljak.

Gabrijel Toplak
Prireditev bo potekala na tamkajšnjem grajskem dvorišču.

Pred koncertom slavnostna maša

Vurberčanom lahko pomagajo tudi naši bralci, in sicer s prostovoljnim prispevkom na TRR Turističnega društva Vurberk 0451 5000 0397 529. 

V domačem turističnem društvu so se že ob koncu minulega leta s prošnjo obrnili na številne pevce in ansamble v Sloveniji. Povabili so jih na dobrodelno prireditev S srcem in dušo, ki jo bodo pripravili na atraktivnem grajskem dvorišču. Kot so dejali, so malce v strahu čakali na odgovore prejemnikov njihovih vlog, a kot kaže, je bil ta povsem odveč. Z odzivom so več kot zadovoljni in prav vsi nastopajoči so se odpovedali honorarju, tako da bo čisti izkupiček lep prispevek k akciji za nakup novih orgel. Ta petek, 25. maja, bodo ljubitelji raznovrstne glasbe in petja na Vurberku, kamor jih organizatorji prisrčno vabijo, resnično uživali. Za pester in bogat program bodo dali svoj prispevek Gianni Rijavec, Boris Kopitar, Stane Vidmar, pojoči pater Janez Ferlež, pa ansambli Igor in zlati zvoki, Naveza, Žargon, Frajerke, Tine Lesjak z Oplotničani ter vokalna skupina Ildivji. Kot posebna gostja, ki se je prav tako odrekla honorarju, bo nastopila legendarna Tereza Kesovija. Pred prireditvijo, začela se bo ob 20. uri, vodila pa jo bosta Ida Baš in Janez Toplak, legendarni voditeljski par Vurberškega festivala, ki sta se poslovila ob jubilejnem 25. festivalu, bo v župnijski cerkvi ob 17. uri še slavnostna maša. Daroval jo bo mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl, med bogoslužjem bodo peli člani mešanega pevskega zbora sv. Viktorina Ptuj.