BREZ KRAVATE

Politiki, traktorji in konji: Na kmetiji jim je lepo

O.D. / Novice Svet24
23. 5. 2018, 06.50
Deli članek:

Potem ko zapustijo pisarne v prestolnici, odložijo svoja poklicna oblačila in pridejo v domače okolje, postanejo kmetje in živinorejci. Govorimo o politikih.

Bobo
Nekateri politiki doma veliko delajo.

Nekdanjega poslanca Gregorja Golobiča so nekateri označili za najbogatejšega slovenskega kmeta. V Seči, na slovenski obali, je na svoji kmetiji gojil oljke in menda imel s tem velike dobičke. 

Najbolj aktualen kmet je zagotovo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Diplomirani inženir agronomije na leto prevozi 120 tisoč kilometrov. Razlog? Želi ostati v stiku s svojo kmetijo. Približno 200 ur na leto preživi na traktorju, ima pa še dva konja in deset telic. Odkar je prevzel vlogo ministra, sicer veliko manj časa nameni kmetiji. Evroposlanec Franc Bogovič, sicer velik zagovornik doma pridelane hrane, veliko prostega časa namenja družinskemu nasadu jablan na svoji kmetiji. Bogovič je svojo kariero začel kot kmetijski pospeševalec in vodja kooperacije pri podjetju Agrokombinat Krško. Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor, ki se v službo vozi s kolesom, je po izobrazbi inženirka kmetijstva – živinoreje, njena največja ljubezen pa so konji, ki jih ima na svoji domačiji.

Prvi čebelar

Evroposlanec in prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle je znan čebelar, saj je bil nekaj let prvi človek čebelarske organizacije. Za to dejavnost ga je navdušil dedek. Po dokončanem študiju se je z dr. Lojzetom Gosarjem dogovoril, da bosta skupaj imela čebele na Lukovici pri Brezovici. Čez nekaj let je čebele prinesel domov k očetu, kjer sta nekaj časa skupaj čebelarila. »Sam imam čebel vedno manj, rad pa jih imam vedno bolj. S čebelami je kot z ženskami, moraš biti zraven, jaz sem pa v Bruslju,« je ob neki priložnosti dejal Peterle.