Ključna zadeva v korist Reporterja

Sodišče odločilo v primeru objave imen zakoncev Login

G.G./STA
11. 5. 2018, 18.46
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 18.53
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je odločalo o začasni odredbi okrajnega sodišča, s katero je podjetju Reporter Media prepovedalo objavljati podatke iz zasebnega življenja zakoncev Login.

Mediaspeed
Iza Login leta 2017 na "dogodku za ženske" poimenovanem Gala zlata ženska.
Ljubljansko okrajno sodišče je podjetju Reporter Media, ki izdaja Reporter Magazin, konec lanskega leta prepovedalo objavljati podatke iz zasebnega življenja zakoncev Login, ki sta v javnosti postala znana z razvojem in prodajo podjetja Outfit7. Podjetje je zato takrat ustavilo izdajo revije, čeprav je bila ta že natisnjena. Podjetje se je na odločitev pritožilo.

V odvetniški pisarni Stušek, ki zastopa Loginova, so v današnjem sporočilu za javnost navedli, da je višje sodišče v bistvenih delih veljavno začasno odredbo ohranilo v nespremenjeni obliki. Poudarili so, da slednje izkazuje, da je bila začasna odredba izdana v skladu z veljavno zakonodajo in skladno s sodno prakso in "da ni šlo za nikakršno sodno prepoved izdaje in preprečitev prodaje revije Reporter Magazin oz. za nikakršen grob poseg v svobodo izražanja, kot so nekateri skušali prikazati".

Z njihovo interpretacijo se ne strinja urednik revije Reporter Magazin Silvester Šurla. Odločitev višjih sodnikov je prejel popoldne, po prebranem pa zaključuje, da odvetniška pisarna Loginovih zavaja. Kot namreč izhaja iz sklepa, so višji sodniki njihovi pritožbi delno ugodili in začasno odredbo delno razveljavili. Zavrnili so predlog Loginovih, da se reviji prepove objavo podatkov o prejšnjih imenih in priimkih Ize in Sama Logina ter o razlogih za to, da sta jih spremenila. Zavrnili so tudi predlog za prepoved objave fotografij iz družinskih albumov in objavo fotografij iz časa šolanja obeh, v primeru Sama Logina pa tudi predlog za prepoved objave podatka o tem, v katerih krajih se je šolal. Znižali so še denarno kazen v primeru, da bi revija kršila delno odredbo v delu, v katerem ni bila razveljavljena, in sicer s 100.000 na 50.000 evrov

S tem so po prepričanju Šurle Reporter Medii pritrdili v ključnem delu. Prepričan je namreč, da je bil glavni razlog, da sta Loginova podala predlog za začasno odredbo v tem, da se ne bi objavljalo njunih nekdanjih imen in priimkov in razlogih za njihovo spremembo.

Repoter