Mediana in Politkon

Dve anketi, različni rezultati, na prvem mestu pa SDS

G.G./STA
11. 5. 2018, 16.55
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 17.03
Deli članek:

Rezultate javnomnenjskih anket je potrebno interpretirati previdno, kljub temu pa nam dajejo neko orientacijo o priljubljenosti strank pred parlamentarnimi volitvami.

Bobo
Trenutno na prvih treh mestih. Janša, Šarec in Židan.
Politikon je raziskavo izvedel v okviru spletnega panela Jazvem.si 8. in 9. maja na vzorcu 1024 oseb.

Danes so predstavili ugotovitve dveh javnomnenjskih raziskav, ki nam ponujata kar precej različne rezultate. Skupna točka obeh je prvo mesto stranke SDS. Če je anketa Mediane pokazala, da je stranke pod vodstvom izkušenega politika Janeza Janša krepko v vodstvo, ima po anekti Politikona manjšo prednost pred konkurenti.

Majhne razlike

Predstavimo najprej raziskavo Politikona, ki je bila časovno objavljena prva. SDS bi izbralo 12,6 odstotka vprašanih, z 12,4 odstotka ji sledi Lista Marjana Šarca (LMŠ), tej pa SD z 10,6 odstotka. Sledijo Levica, ki bi jo volilo 6,5 odstotka vprašanih, NSi, ki bi jo volilo 5,4 odstotka vprašanih, SMC s 4,9-odstotno podporo in DeSUS, ki bi jo volilo 3,8 odstotka vprašanih. Lista stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije bi prejela 2,8 odstotka glasov, prav tako lista Združene levice in Sloge.

SNS in Stranko Alenke Bratušek bi volilo po 2,3 odstotka vprašanih, listo Kangler & Primc - Združena desnica pa dva odstotka. Ostale stranke in liste beležijo manj kot dvoodstotno podporo. Sicer 8,4 odstotkov vprašanih ne bi volilo nobene stranke, brez odgovora pa je bilo 12,1 odstotka vprašanih.

Večje razlike

Mediana je raziskavo izvedla med 3. in 10. majem, v njej pa je sodelovalo 712 anketirancev.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) izvedla Mediana, je pokazala, da ima največjo podporo med volivci SDS, ki bi jo volilo 15,7 odstotka vprašanih. Z 10,3 odstotka ji sledi Lista Marjana Šarca (LMŠ), tretja je SD s 7,2 odstotka podpore. 

V državni zbor bi se po rezultatih raziskave prebila še Levica (5,5 odstotka) in SMC (4,2 odstotka), verjetno pa tudi DeSUS (3,8 odstotka) in NSi (3,3 odstotka).

Stranko Alenke Bratušek bi volilo 2,9 odstotka vprašanih, SNS 2,2 odstotka, enak odstotek pa bi volil tudi SLS. Lista Združena levica in Sloga ima podporo odstotka vprašanih, druge stranke pa bi podprlo manj kot odstotek vprašanih.

Skoraj četrtina sodelujočih v anketi (23,6 odstotka) še ne ve, koga bi volila, 2,4 odstotka jih ni želelo odgovoriti.