Črna kronika

Obsodbe v primeru hudodelske združbe "Kobra"

G.G./STA
11. 5. 2018, 17.13
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 17.14
Deli članek:

Okrožno sodišče v Kopru je za krive spoznalo sedem od devetih obtoženih v zadevi Kobra. Skupaj so jim prisodili 31 let in štiri mesece zaporne kazni.

Profimedia

Obalno kriminalno združbo, znano pod imenom Kobra, je policija z vrsto aretacij razbila jeseni 2016. Sojenje je intenzivno potekalo od lanske jeseni. Tožilstvo je sprva vložilo obtožnice zoper 16 oseb, nekateri obtoženi pa so ob začetku oz. tekom postopka priznali krivdo.

Tožilstvo je devetim obtoženim očitalo več kaznivih dejanj s področja preprodaje prepovedanih drog in prevažanja ilegalcev čez mejo, za kazniva dejanja pa naj bi se združili v kriminalno združbo. Predlagalo je skupno slabih 59 let zaporne kazni. Za vodjo tolpe Valona Hoxhaja je zahtevalo enotno zaporno kazen 11 let in osem mesecev zapora, za njegovega brata Dibrana, ki naj bi po Valonovem priprtju prevzel vodenje združbe, pa sedem let zapora ter petletno prepoved vstopa v območje Schengna. Za nogometaša Ivico Guberca, v čigar stanovanju naj bi člani združbe hranili del droge, pa je tožilstvo predlagalo kazen petih let zapora.

Odločitev sodišča: skupaj so jim prisodili 31 let in štiri mesece zaporne kazni. Valon Hoxhaj bo za zapahi preživel devet let in 10 mesecev, medtem ko uberac ni kriv. Sodba še ni pravnomočna.