TRANZICIJSKA ELITA

FOTO: To so hiše murgelske elite

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
11. 5. 2018, 19.25
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 19.25
Deli članek:

Čeprav je večina spodaj navedenih že upokojenih ali so v sinekurah, se kakšen prebivalec Murgel v visoki politiki znajde tudi danes.

L.T.
Kučan in Stanovnik sta se lahko pozdravljala čez ograjo. Praznično izobešena zastava je pri Kučanovih še visela.

STA
Milan Kučan že dolgo živi v Murglah.

Naselja Murgle se še vedno drži pridih ekskluzivne in elitne soseske le streljaj od središča Ljubljane. Ne gre zanikati, da ulice, poimenovane po različnih drevoredih, ne nudijo prijetnega zavetja pred mestnim vrvežem in žgočim soncem ter tako definirajo prijetno in varno spalno naselje za družine z majhnimi otroki. A se razmeroma skromnih hišic še vedno drži nekakšna skrivnostnost. Le zakaj?

Murgle so za svoje v času socializma vzeli partijski veljaki, česar desničarski politiki ne pozabijo vedno znova omeniti. V njih je navsezadnje živel Stane Dolanc, po mnenju zgodovinarjev drugi najvplivnejši človek v Titovi Jugoslaviji, in tam seveda še vedno živi Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije.

Murgle so nedvomno lepa in urejena soseska, pa vendar ob pogledu na sodobne elitnejše soseske ne ponujajo najvišje kvalitete življenja. Prav nasprotno, funkcionalna arhitektura posameznih hiš je zavestno enostavna, stanovanjski tloris hišic, ki spominjajo na počitniške bungalove, je zasnovan maksimalno funkcionalno, da se drage stanovanjske površine ne bi neracionalno izgubljale zaradi nepremišljeno načrtovanih prostorov.

Milan Kučan – 335.812 evrov

Google maps
Kučan in Stanovnik sta se lahko pozdravljala čez ograjo. Praznično izobešena zastava je pri Kučanovih še visela.

Trenutno najbolj znan nekdanji politik, ki še vedno prebiva »med žabami in komarji«, kot se je nekoč označevalo Murgle, si lastništvo svoje hiše deli z ženo in hčerko. Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) nepremičnino v velikosti 145 kvadratnih metrov ocenjuje na 335 evrskih tisočakov. Hiška na naslovu V Murglah 23 pa je bila zgrajena leta 1980. Spada torej v generacijo, ko so v naselju začeli graditi kvalitetnejše zidane hiške, in ne več montažnih.

Janez Stanovnik – 294.242 evrov

Streljaj stran od Kučana je nekoč stanoval Janez Stanovnik, dolgoletni predsednik zveze borcev in veteran narodnoosvobodilnega boja. Stanovnik, ki svojo upokojitev preživlja v Centru starejših Trnovo, si lasti 128 kvadratov veliko hiško na naslovu V Murglah 21. Gurs njeno vrednost ocenjuje na 294 tisočakov.

L.T:
Bavčerjeva murgelska posest.

Igor Bavčar – 385.643 evrov

Domovanje padlega tajkuna Igorja Bavčarja je v zemljiški knjigi vpisano na ime njegove žene Ljubomire Hortner Bavčar. Preden so se za Bavčarja začele sodne peripetije, zaradi katerih mu je grozil zaseg osebnega premoženja, je bil nanjo vpisan zemljiški dolg v višini 360 tisočakov. Mogoče je tudi zato hiška skromnega pročelja, s 163 kvadrati, na naslovu V Murglah 67 c po Gursu vredna zajetnih 385 tisočakov.

L.T.
Drnovšek je nasledil hišo, v kateri je Dolanc premišljeval politiko Jugoslavije.

Reuters
Janez Drnovšek

Drnovšek je živel v Dolančevi hiši – 420.622 evrov

Nedaleč stran, na naslovu V Murglah 77, je nekoč živel drugi mož Jugoslavije, po smrti Josipa Broza - Tita pa kar najvplivnejši partijec – Stane Dolanc. Hiško z 225 kvadratnimi metri površine je po Dolančevem umiku iz politike in javnega življenja (na Gorenjsko je šel nabirat gobe, zaradi česar se ga je prijel vzdevek Veliki gobar) zasedel Janez Drnovšek, najvplivnejši politik v času slovenske tranzicije. Gurs vrednost nepremičnine ocenjuje na 420 tisočakov.

Domačijo, kjer se je nekoč sproščalo krojenje politike Jugoslavije in nato še Slovenije, si zdaj lasti gospodarstvenik Stojan Oštir, lastnik podjetja Lesnina veletrgovina.

Janez Zemljarič – 394.906 evrov

L.T.
Rastje okoli Zemljaričeve hiše je videlo boljše čase.

Murgeljsko domovanje sivega vplivneža tranzicije Janeza Zemljariča je v zemljiški knjigi vpisano na ime njegove žene Valentine Tomlje. Borno vzdrževana hiška s površino 98 kvadratnih metrov na naslovu V Murglah 147 je po Gursu ocenjena na zavidljivih 394 tisočakov. Starosta Zemljarič še vedno velja za prvega človeka Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Povezuje se ga z izigravanjem zajetnih javnih naročil. Pred desetletjem so bile škandalozne kirurške mize, danes so sporni nakupi preplačanih žilnih opornic. Zemljarič obtožbe zanika z besedami, da je le častni član UKC Ljubljana in na odločitve v njem nima vpliva. Možakar, rojen v skromno brodarsko družino, ki je iz Haloz na Ptujsko polje tovorila krmo, je postal eden prvih operativcev partije, zaslužen za izgradnjo avtocestnega križa in najmodernejše zdravstvene ustanove na Balkanu.

Pavel Zgaga – 269.085 evrov

L.T.
Tranzicijski šolnik Pavel Zgaga ne da veliko na pročelje.

Na naslovu V Murglah 207 se nahaja še en tranzicijski vplivnež. Pavel Zgaga je večji del devetdesetih kot državni sekretar oblikoval politiko ministrstva za šolstvo in šport. Iz političnega življenja se je nato umaknil v profesuro na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer predava filozofijo edukacije.

Mitja Gaspari – 266.355 evrov

Nekdanji guverner Banke Slovenija in finančni minister z najdaljšim mandatom Mitja Gaspari svojo upokojitev preživlja na naslovu Pod brezami 17, kjer si lasti nepremičnino v izmeri 99 kvadratnih metrov.

L.T.
Gaspari vzdržuje ameriški standard po ličnosti svoje hiške.

Miro Cerar – 285.943 evrov

Pod Hrasti 53 je naslov hiše v lasti Miroslava Cerarja, premierja v odstopu, ki jo Gurs ocenjuje na 285 tisočakov. Cerar naj sicer ne bi več živel na naslovu, kjer je imel odprto tudi svoje podjetje Dr. Cerar, amorjeva puščica v času mandatarstva naj bi ga namreč odvedla stran od njegovega stalnega naslova.

L.T.
Cerar naj ne bi več živel na svojem stalnem naslovu.