Groza v Ljubljani

66-letnici strela izklopila nevrostimulator

L.T. / Novice Svet24
8. 5. 2018, 07.27
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 07.36
Deli članek:

Slovenski zdravniki potrdili, da lahko elektromagnetno polje, ki se sprosti pri udaru strele, izklopi možganski spodbujevalnik.

STA
66-letna pacientka je po udaru strele poiskala pomoč v UKC.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so v oskrbo sprejeli 66-letno pacientko, ki je trpela za vratno distonijo. Bolnišnico je obiskala po tem, ko je v njen stanovanjski blok udarila strela in so zaradi tega v stanovanju pregorele električne naprave (televizor in klimatska naprava).

Elektromagnetna sevanja

Uporabniki spodbujevalnikov naj se zadržujejo čim dlje od virov močnega elektromagnetnega sevanja, kot so električni razdelilniki, varilne naprave, večje radijske antene in električni daljnovodi.

Eno uro po tem, ko se je nevihta unesla, je bolnica opazila, da se v predel vratu vrača distonija in z njo povezani krči, ki jih je vsadek sicer uspešno preprečeval. Doktorji so sprva mislili, da je težava v napajalniku, vendar so nato ugotovili, da je možganski spodbujevalnik izklopljen. Ko so ga znova vklopili, je začel normalno delovati.

Prej še nedokazan pojav so v znanstvenem članku popisali Neža Prezelj, Maja Trošt, Dejan Georgiev in Dušan Flisar, vsi uslužbenci oddelka za nevrologijo pri UKC.

Svarijo pred elektromagnetnim sevanjem

»Pacienti bi morali biti dosledno posvarjeni, naj se izogibajo virom močnih elektromagnetnih polj, kot so varilne naprave, generatorji električne energije, električni razdelilniki, električni daljnovodi in podobno,« opozarjajo. Da se je naprava zaradi sevanja le izklopila, sicer kaže na to, da njen varnostni sistem ni odpovedal, torej se zaradi močnega elektromagnetnega sevanja ni poškodovala. Pisci znanstvenega članka kljub temu poudarjajo, da bi lahko v konkretnem primeru pri pacientki prišlo do močnih distoničnih krčev, če se stimulacija ne bi pravočasno znova vzpostavila.

Napajalnik naj bo zaščiten

Dodatna nevarnost za bolnike z vsadki, ki za delovanje potrebujejo baterije, je močan električni udar v času, ko je napajalnik priklopljen na omrežje in z njim polnijo vsadek. Še najbolje je, da napajalnik najprej napolnimo v omrežju in z njim napajamo vsadek šele, ko smo ga iz omrežja že izklopili.