MOJA HIŠA JE TVOJ DOM

Pleteršnikova zidanica, gostoljuben dom izseljencem

Edita Žugelj/Radio Veseljak
7. 5. 2018, 21.00
Deli članek:

Projekt, s katerim v Društvu Pleteršnikova domačija v Pišece privabijo vsako leto več rojakov iz tujine, je zakoračil v prvo desetletje delovanja.

Edita Žugelj
Lani sta Pišece obiskali tudi družini Trajkovski iz Skopja in Jeremić-Ćurčin iz Beograda.

Člani Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine »Maks Pleteršnik« Pišece našim rojakom iz tujine od sredine aprila do oktobra omogočajo do enotedensko brezplačno bivanje, jim predstavljajo naravno in kulturno dediščino kraja ter jezikovno zapuščino Maksa Pleteršnika.

Gostoljubje

Pišece so gostile Slovence iz Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine in celo Egipta.

Tako v okviru projekta Moja hiša je tvoj dom, ki ga podpira tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, v Pleteršnikovi zidanici sredi čudovite narave sproščujoče in poučne dneve že deseto leto zapored preživljajo skupine in družine slovenskih korenin iz tujine. Kot je povedal predsednik društva Martin Dušič, so veseli prostovoljnih prispevkov, bivanje v zidanici pa je najbolj primerno za ljubitelje narave, miru in tišine. Društvo Pleteršnikova domačija skrbi tudi za obnovljeno Pleteršnikovo domačijo, ki postaja središče živahnega kulturnega življenja v Pišecah. Pleteršnik je doma in v zidanici napisal Veliki slovensko-nemški slovar, ki je še vedno pomemben vir temeljnih del o slovenskem jeziku.

Edita Žugelj
Pleteršnikova zidanica

Spoznavanje domovine prednikov

Vsaka skupina dobi tudi domačina prostovoljca, ki poskrbi za namestitev, rojake seznanja z dogodki v bližnji okolici in jim je tudi sicer na voljo, če karkoli potrebujejo. Od gostov pa pričakujejo, da se glede na možnosti udeležujejo kulturnih in drugih dejavnosti v kraju ali drugje po Sloveniji ter nekaj vtisov zapišejo v dnevnik zidanice. Poleg tega lahko svoje življenje in delo ali slovensko društvo v tujini predstavijo domačinom. Društvo Pleteršnikova domačija sodeluje tudi z domačo Osnovno šolo Maksa Pleteršnika, zato se lahko v času pouka otroci udeležujejo dejavnosti v vrtcu oziroma sodelujejo pri pouku v šoli ter tako v druženju z vrstniki utrjujejo znanje slovenskega jezika.

Za študente slovenskih korenin

Projekt Moja hiša je tvoj dom so v Društvu Pleteršnikova domačija letos nadgradili z novim, namenjenim študentom, ki živijo zunaj domovine ter se bodo v študijskem letu 2018/19 vpisali v 1. letnik študija na eni od slovenskih univerz. Poimenovali so ga Od Maksa do faksa, brezplačno bivanje v Pleteršnikovi zidanici pa so zanje rezervirali od 31. avgusta do 30. septembra.