Močno neurje

FOTO: Noč, ki je domačini zlepa ne bodo pozabili

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
7. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Najhuje je bilo v Mestni občini Ptuj, vse od Vurberka do Spuhlje, kjer so meteorne vode zalivale klet za kletjo. Tako gasilci kot domačini so bili vso noč na nogah.

Gabrijel Toplak
»Obisk« gasilcev v poplavljenih kleteh je bil povsem običajen prizor.

Na širšem območju Ptuja, ki so ga v petek popoldne zajeli neurje in obilne padavine, skorajda ni območja, ki ne bi bilo poplavljeno. Vso noč so bile na terenu enote gasilcev, ki so pomagale odstranjevati posledice močnih nalivov, na cestah komunalci, pred številnimi hišami pa ljudje, ki so reševali tisto, kar se je rešiti dalo. Ekipa časopisa Novice Svet24 je sobotni dopoldan preživela na območju Grajene v Mestni občini Ptuj, kjer so posledice tako rekoč katastrofalne.

Gabrijel Toplak
Stanje na cestah so pregledovali delavci komunalnih podjetij.

ZA DOBRIH ŠEST UR NALIVOV Na območju Ptuja je v petek po oceni Agencije Republike Slovenije za okolje v dobrih šestih urah padlo okoli 140 litrov dežja na kvadratni meter.

Aleš Zorec, vodja intervencije in poveljnik PGD Grajena, je povedal, da v noči na soboto niso zatisnili očesa. »Že v petek pozno popoldne smo morali intervenirati. Na terenu so bili vsi gasilci, na pomoč smo poklicali tudi sosednja društva. Bilo je toliko zalitih kleti, da smo se morali zares potruditi, da smo lahko bili v doglednem času pri vseh. Tudi cesta skozi Grajeno ni bila prevozna, na njej je bilo en meter vode,« je stanje opisal Zorec in odhitel pomagat kolegom. Bili so pri stanovanjski hiši družine Toplak, kjer jim je skoraj kilometer oddaljeni potok Grajena popolnoma poplavil kletne prostore. V garaži jim je zalilo tudi osebni avtomobil.

KAJ TAKŠNEGA ŠE NI VIDELA

»Struga potoka ni mogla požirati nenadnega povečanja pretoka vode, zato se je ta začela razlivati. Najprej po poljih, nato pa po naselju, kjer je več hiš. V kletnih prostorih smo izmerili 125 centimetrov vode,« opisuje Dragica Toplak, ki na naslovu Grajena 29 živi že več kot 30 let. Pravi, da kaj takšnega še ni doživela. »Naenkrat se je sredi popoldneva stemnilo in se nenadoma ulilo, kot da bi se utrgal oblak. Voda je pritekala iz vseh smeri in ni nam je uspelo ustaviti ali vsaj preusmeriti. Zdaj imamo uničen avtomobil, sušilni stroj, peč za centralno ogrevanje in še bi lahko naštevala. Sploh se nam še ni uspelo prebiti v vse prostore, zato ocene natančne škode še nimamo,« je pojasnila Toplakova.

Gabrijel Toplak
Anica Kampl je z motiko poglabljala strugo potoka.

Tudi do 125 centimetrov vode so imeli v kleteh.

Nedaleč stran so se v sobotnem jutru z naraslo vodo v potoku Grajena še vedno borili v bližini Kamplovih v Grajenščaku. Anica Kampl je z motiko stala v strugi potoka in odstranjevala naplavljen gramoz. »V soboto pred 3. uro zjutraj nismo zatisnili očesa, pa tudi pozneje bi temu težko rekli spanec. Ves čas smo pogledovali ven proti potoku, ki nam je v celoti poplavil kletne prostore. Imeli smo zagotovo kakšnih 20 centimetrov vode,« je povedala Kamplova in razloge, da je sobotno jutro preživela v koritu potoka, pripisala temu, da ga želi vsaj nekoliko poglobiti in preprečiti ponovno poplavljanje. »Tudi bližnja cesta je bila poplavljena. Videti je bilo, kot da smo sredi morja,« je dejala.

Gabrijel Toplak
Gasilci so na več mestih iz kleti črpali vodo.

Vse jutro, njegovi sodelavci pa vso noč, je bil na terenu delavec Cestnega podjetja Ptuj Franc Roškar. »Največ težav smo imeli na območju Grajene in proti Vurberku. Na ceste je naplavilo veliko gramoza in drugega materiala ter jih tudi poškodovalo. Vse razpoložljive ekipe imamo zunaj,« je pojasnil. Sicer pa je na Ptujskem nekajkrat tudi klestila toča, vendar na srečo ni povzročila gmotne škode. Kako je prizadela kmetijske pridelke, pa bo pokazal čas, saj je precej kmetijskih površin to jutro še vedno pod vodo. Nič bolje petkovega popoldneva ni bilo na mariborskem območju. 

Gabrijel Toplak
Zapora ceste proti Grajeni je bila že na Vurberku.

Gabrijel Toplak
Aleš Zorec, vodja intervencije: »Na terenu so bili vsi razpoložljivi gasilci.«