Volitve 2018

Najboljši vtis so pustili ...

T.L./STA
25. 4. 2018, 20.02
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 20.03
Deli članek:

Raziskava Politikon kaže, da najbolje kaže SD, SDS, LMŠ in SMC

Bobo
Pred parlamentom je gneča, za poslanske stolčke je veliko zanimanje.

Javnomnenjska raziskava Politikon po zadnjem, aprilskem merjenju kaže na največjo podporo stranki SD, sledijo SDS, LMŠ in SMC. A o zmagovalcu je za zdaj nemogoče govoriti, so navedli v Valiconu, ki raziskavo izvaja.

"Če bodo ostala razmerja takšna, kot so sedaj, bodo zmagovalca odločili zvesti in disciplinirani volivci, ki bodo realizirali svojo namero udeležbe na eni, ter taktični volivci, ki bodo v zadnjih dnevih prehajali od svoje iskrene izbire k enemu ali drugemu kandidatu za zmago ali za vstop v parlament, na drugi strani. Vpliv TV soočenj ter drugih oblik mobilizacije volivcev, pa tudi objav rezultatov javnomnenjskih raziskav, bo precej večji, kot je bil leta 2014, in podobno odločilen, kot je bil v letih 2008 in 2011," so na podlagi spletne raziskave navedli v Valiconu.

Aprilsko merjenje je pokazalo, da bi SD prejela 18-odstotno podporo, sledijo SDS (17,1 odstotka), LMŠ (11,5), SMC (10), Levica (8,2), NSi (7,2), DeSUS (5,2) in Stranka Alenke Bratušek (3,5).

Na podlagi izmerjene podpore v treh časovnih točkah, od začetka leta do predzadnjega tedna v aprilu, so stranke razdelili v tri skupine glede na predviden uspeh na volitvah.

Med stranke, ki bodo skoraj zagotovo prestopile parlamentarni prag, raziskava uvršča vse trenutne parlamentarne stranke in Lista Marjana Šarca (LMŠ). "Stranka Alenke Bratušek je sicer trenutno še pod pragom, a glede na trend in indeks predvidene udeležbe, ga utegne prestopiti že v maju," so pojasnili v Valiconu.

Ugotavljajo še, da je LMŠ podpora sicer občutno upadla, a ima zaloge še dovolj za vstop v parlament.

Med stranke z manjšo verjetnostjo vstopa v DZ, a z možnostjo presenečenja, uvrščajo stranke SNS, ZL-DSD, PS, SLS, Piratska stranka Slovenije, Lista novinarja Bojana Požarja, Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Za Zdravo družbo ter Dobra država.

"Te stranke so trenutno precej oddaljene od praga za vstop, a ne toliko, da se te razdalje ne bi dalo premostiti z učinkovito kampanjo, dobrimi nastopi na TV soočenjih ali celo dobro odmerjeno predvolilno PR potezo. Vse od naštetih imajo potencial za tovrstni preboj, a uspelo bo kvečjemu eni od njih," so napovedali v Valiconu.

Po njihovih besedah so največja ovira za te stranke selektivna medijska pozornost ter verjetnost taktičnega odliva volivcev k eni od strank iz prve skupine.

Verjetnost uspeha ostalih strank, ki so najavile kandidaturo, je zelo nizka.

Raziskava je bila izvedena med 4. in 22. aprilom, vključenih pa je 2187 odgovorov anketirancev spletnega panela Jazvem.si. Gre za največji spletni panel anketirancev v Sloveniji, katerega tri četrtine članov je bilo rekrutiranih s pomočjo verjetnostnega vzorčenja. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja, ter glede na razhajanja v napovedi rezultata in dejanskim rezultatom za volitve 2014 in 2017, so navedli v Valiconu.

Spletno raziskavo Politikon sicer izvajajo od volitev 2014. Na velikem vzorcu analizirajo tudi prehode med strankami na istih anketirancih.