Starša zavrnjena

Ure tečejo, Alfie še bori, v Italijo ne gre

T.L.
25. 4. 2018, 19.23
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 21.35
Deli članek:

Starša sta se borila kot leva za še ne dvoletnega sina. Danes je sodišče zavrnilo še njuno pritožbo na odločitev višjega sodišča: sina ne smeta odpeljati na zdravljenje v Italijo.

Facebook
Alfie Evans ima degenerativno nevrološko stanje, ki ga še niso uspeli diagnosticirati. Alfie ni več priklopljen na naprave in zdaj diha samostojno.

Alfie Evans, 23-mesečni deček, ki je bil od decembra leta 2016 zaradi degenerativne možganske bolezni v bolnišnici v Liverpoolu priklopljen na aparate, ki pa so mu jih pred 38 urami odklopili, še diha samostojno. 

Odločitev je padla in dečkova starša sta izgubila pritožbo, ki sta jo vložila na odločitev višjega sodišča, da sina ne smeta odpeljati na zdravljenje v Italijo. Kot smo poročali, so se odgovorni v bolnišnici Alder Hey, v kateri se je 16 mesecev zdravil malček, odločili, da bi bilo nadaljnje zdravljenje dečka brezplodno, brezčutno in nehumano ter da je v bolnikovem najboljšem interesu, da se ga pusti umreti naravne smrti. Odločitev bolnišnice so podprli tudi na višjem sodišču, poročali smo o odločitvi, ki jo je včeraj sprejel sodnik.

Starša pa sta se oprijela še zadnje bilke in se na odločitev sodnika pritožila. Zdaj je znano, da sta izgubila, saj sodnik v pritožbi ni prepoznal razlogov, na podlagi katerih včerajšnja odločitev ne bi bila veljavna. To pa pomeni, da starša dečka ne smeta odpeljati v rimsko bolnišnico, kjer so bili pripravljeni nadaljevati z zdravljenjem.

Čeprav so malčka odklopili z aparatov pred 38 urami, še vedno diha, je danes sporočil oče. In to navkljub pričakovanjem. Malčkova starša, Tom Evans in Kate James, sta si v bitkah s sodnim sistemo vse do danes prizadevala, da bi sina odpeljala v italijansko bolnišnico Bambino Gesu, ki je povezana z Vatikanom, in kjer bi mu poskušali rešiti življenje. 

Alfijev prihod in podporo staršem je izrazil tudi papež Frančišek. Tudi zdravniško osebje v Rimu je bilo danes v pripravljenosti: direktorica bolnišnice Mariella Enoc je dejala, da so zdravniki in drugo zdravstveno osebje pripravljeni in da je letalo na "letališču Ciampino v Rimu z zdravniki na krovu pripravljeno na vzlet." Očitno pa bo letalo tam tudi ostalo, saj so Alfijivi starši sodno bitko izgubili.