Sumljivi interesi

Bodo SDH in apetiti iz ozadja požrli slovenski turizem?

S.S. / Novice Svet24
25. 4. 2018, 20.15
Deli članek:

Da s slovenskim premoženjem funkcionarji delajo kot svinja z mehom, smo že vajeni in globoko pod mizo trenutno poteka še ena bitka, ki razkriva ogromne apetite.

STA
Lidija Glavina, predsednica uprave SDH.

STA
Damjan Belič, predsednik nadzornega sveta SDH.

Vroč kostanj je Gorenjska banka. Njen večinski lastnik želi postati AIK Banka Miodraga Kostića, ki je tudi zmagala v konkurenčnem postopku prodaje delnic. Za ceno 298 evrov na delnico so podpisali pogodbo s konzorcijem lastnikov. A ni šlo vse gladko. Največji izmed lastnikov Sava, d. d., je sicer dovolil prodajo delnic, a pod pogojem, da AIK Banka v roku 45 dni (do 15. marca letos) dostavi soglasje Narodne banke Srbije, Banke Slovenije in ECB, da nakup dovolijo. Za sklep so glasovali vsi lastniki Save, d. d., na čelu z SDH, KAD, skladom York Capital … A potrebnih soglasij AIK banka do roka ni dostavila. SDH je nato želel, da skupščina Save, d. d., izglasuje sklep, da se rok za dostavo soglasij podaljša brez omejitve. Na koncu so rok podaljšali še do 30. aprila letos. Glede na dejstva je sicer malo verjetno, da bi AIK banka soglasja dostavila.

SDH nastavila zid

Tukaj je še en pomemben podatek. Sava, d. d., se mora po izglasovani prisilni poravnavi razdolžiti. To lahko stori s prodajo delnic Gorenjske banke, zato je edina alternativa v tem trenutku, da delnice prevzamejo upniki Save, d. d., ki imajo svoje terjatve zavarovane s temi delnicami – med njimi SDH, KAD, York Capital … Sava bi se namreč tako razdolžila in omogočila nadaljevanje izpolnjevanja programa prisilne poravnave, kot ji ga nalaga sodni sklep. Nastopi pa težava, da SDH edina izmed lastnikov teh delnic ne želi, drugi lastniki se namreč strinjajo, da je to edina možnost in da lahko nato novi lastnik (dozdajšnji upniki Save) organizirajo nov prodajni proces v okviru konzorcija ali posamično. Sava bi se tako razdolžila skladno s sodno potrjenim načrtom finančnega prestrukturiranja in razvijala turistični steber skladno z državno strategijo.

Do obvladovanja brez nakupa

STA
Gorenjski banki grozi prevzem s strani AIK Banke Miodraga Kostića.

Vrnimo se nazaj k lastništvu Gorenjske banke. AIK banka je že lastnica 20,99 odstotka, Banka Slovenije pa ji je odvzela dovoljenje za nakup 50-odstotnega deleža Gorenjske banke, a hkrati pustila v veljavi dovoljenje za udeležbo od 20 do 33 odstotkov. To pa ne bi bila težava, če ne bi dvema izmed petih nadzornikov Gorenjske banke konec avgusta letos potekel mandat, še eno mesto pa je prazno. Na redni skupščini bodo tako glasovali o treh novih nadzornikih. Sava, d. d., v Gorenjski banki po odredbi banke Slovenije nima glasovalnih pravic, s čimer bo lahko AIK banka ob dejstvu, da enega člana nadzornega sveta že imajo, brez nakupa delnic ali najave prevzema postavila svoj nadzorni svet. Torej bodo banko prevzeli brez prevzema in dovoljenj. In če se vrnemo k upnikom Save, d. d., naj omenimo, da bi slednji prej omenjeno stanje lahko preprečili, če bi se strinjali s prevzemom delnic Gorenjske banke, saj bi s tem v nasprotju s trenutnim stanjem pridobili tudi glasovalne pravice.

Šah mat pozicija

Tukaj pa moramo v zgodbo vplesti tudi Hotele Bernardin. Predsednica uprave SDH Lidija Glavina in predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič se na vse pretege trudita, da SDH ne bi sodeloval v dokapitalizaciji Save, d. d. A prav dokapitalizacija bi Savi, d. d., omogočila prevzem Hotelov Bernardin. Od predvidenih 4,7 milijona evrov dokapitalizacije bi York Capital prispeval polovico, vsak po četrtino pa še SDH in KAD. Tukaj pa pridemo do absurdne situacije, saj je argument SDH proti dokapitalizaciji prezadolženost Save, d. d., ker ni prodala Gorenjske banke. Torej tiste banke, katere delnic prav tako, kot smo zapisali prej, ne želijo. Je pa SDH pripravljen denar investirati v hčerinsko družbo Sava turizem, česar pa ne bo podprl York Capital, temu pa sledi, da pade v vodo prevzem Hotelov Bernardin in s tem predpogoj h konsolidaciji slovenskega turizma. Banke upnice so hkrati tudi že zavrnile soglasje k novemu zadolževanju na Savi turizmu, zato je praktično neizvedljivo, da Sava turizem kupi preostanek delnic Hotelov Bernardin.

Čigavi apetiti bodo prevladali?

Družbe v sistemu Sava poslujejo bistveno nad pričakovanji, zato so tudi apetiti po njihovem lastništvu ogromni, prav tako je na tem mestu razumljivo pomisliti, kakšni so motivi odločevalcev. Namreč če se program, kakršen je bil s pravnomočno prisilno poravnavo sodno izglasovan, ne bo izvrševal, ne bo pod vprašajem samo lastništvo Gorenjske banke, temveč tudi 68 milijonov evrov, kolikor sta jih SDH in KAD plačala DUTB za prenos terjatev do Save pred leti. Nerazumno je torej, da se zaradi 2,35 milijona evrov – za kolikor bi SDH in KAD (vsak pol) morala dokapitalizirati Savo – na kocko postavlja vse prejšnje odločitve. Potencialno lahko pade tudi prisilna poravnava Save, d. d., in s tem konsolidacija turističnih stebrov.