UKC Ljubljana

Zaradi preskakovanja čakalnih vrst vloženi obtožni akti

T.L./STA
25. 4. 2018, 17.38
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 17.39
Deli članek:

Obtožne akte so vložili zoper deset fizičnih in dve pravni osebi.

STA

Specializirano državno tožilstvo je po opravljeni sodni preiskavi korupcijskih kaznivih dejanj, povezanih s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana, vložilo obtožni akt zoper deset fizičnih in dve pravni osebi. Pri dveh osebah je odstopilo od pregona, pri eni osebi pa delno, so pojasnili na omenjenem tožilstvu.

Obtožne akte zoper deset fizičnih in dve pravni osebi so po navedbah Specializiranega državnega tožilstva vložili zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, pomoči pri kaznivem dejanju nedovoljenega dajanja daril in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje.

Kriminalisti so namreč oktobra 2016 zaradi domnevnega preskakovanja čakalnih vrst v zdravstvu izvedli več hišnih preiskav, med drugim tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Osumljenih je bilo 14 fizičnih in dve pravni osebi, med njimi tudi dva policista, ki sta bila nato odpuščena. Eden izmed njiju, tedanji direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj pravico išče na delovnem in socialnem sodišču.

Glavni osumljenec afere je bil skladiščnik v UKC Uroš Smiljić, ki so mu očitali, da je za plačilo ljudem urejal hitrejše operacije in termine pri zdravnikih. Za Smiljića je bil odrejen hišni pripor, v UKC pa so mu izrekli suspenz, a sta oba iztekla januarja lani. Vrnil se je na delo v UKC, kjer pa so mu pred kratkim po poročanju medijev vročili odpoved delovnega razmerja zaradi ukinitve delovnega mesta v enoti za evidentiranje sredstev, kamor je bil premeščen po aferi.