Rudnik urana Žirovski vrh

Država najela 20 milijonov evrov posojila, nihče pa ne ve, kam je izginil ta denar

G.G./STA
19. 4. 2018, 20.31
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 10.02
Deli članek:

Rudnik urana Žirovski vrh, za zaprtje katerega je Slovenija leta 2007 najela 20 milijonov evrov posojila, tega denarja očitno nikoli ni dobil in nobeden od odgovornih ne ve, za kaj je bil denar porabljen, je poročala Televizija Slovenija. Rudnik bi sicer morali zapreti pred šestimi leti, a ga še vedno niso.

Arhiv Svet24
Rudnik Žirovski vrh v zapiranju.

V zadnjih šestih letih je država v rudnik zmetala okoli pet milijonov evrov, je po poročanju televizije izračunal prvi nadzornik rudnika Darjan Petrič. "Skoraj vsi prihodki rudnika so dotacija države, to je dobrih 800.000 evrov letno. Namenjeni so seveda za plače, monitoring in predvidene ukrepe," je dejal.

Država je za zaprtje rudnika pri Evropski investicijski banki (EIB) najela 20 milijonov evrov posojila. Na finančnem ministrstvu so televizijo, ki jo je zanimalo, kje je ta denar, napotili na okoljsko ministrstvu, ki mu je bil denar zaupan.

Direktorica direktorata na ministrstvu za okolje in prostor Tanja Bolte je medtem pojasnila, da je denar prišel v državni proračun in je bil namenjen za zaprtje in za izvedbo vseh ukrepov Rudnika Žirovski vrh. Na vprašanje televizije, če je ta denar prišel v rudnik, pa je odgovorila: "Tega ne morem potrditi."

Ne morejo se spomniti, želeli pa bi še več

Ne le, da nihče ne more pojasniti, kam je šel ta denar, predsednik nadzornega sveta rudnika po poročanju televizije sploh ni vedel, da je država za zaprtje najela posojilo.

"Res se ne spomnim, da bi to informacijo dobili," je povedal Petrič in dodal, da če bi teh 20 milijonov evrov res prišlo v rudnik, bi ga lahko že zdavnaj zaprli. Tako pa morajo prositi za vsak evro. "Še vedno v bistvu po kapljicah kaplja tisti denar in pravzaprav ne moremo vseh ukrepov izvesti," je povedal prvi nadzornik rudnika.

Na ministrstvu sicer načrtujejo, da bodo rudnik dokončno zaprli prihodnje leto. A kljub vsem porabljenim milijonom očitno nimajo dovolj, vodstvo rudnika, ki pred kamero ni želelo, od države pričakuje še milijon evrov, je poročala televizija.

"Ocena je, da v letu 2019 potrebujemo še 1,1 milijona evrov, da se plača nadomestila, da se izvede vsa varnostna poročila, kot je potrebno po zakonodaji, da se izvede dodaten monitoring," je naštela Boltetova.

Kot je še poročala Televizija Slovenija, se vsi pristojni strinjajo, da bi bilo rudnik smotrno čim prej zapreti, a zaprtje se iz leta v leto izmika. S tem pa izginja tudi davkoplačevalski denar - država je v 16 letih rudniku plačala že 60 milijonov evrov.