VLOŽITE VLOGE

Odpravljena krivica: samodejno ne boste dobili višje pokojnine

Matej Klarič / Novice Svet24
19. 4. 2018, 20.01
Deli članek:

Tisti upokojenci, ki so plačevali prispevke za pokojninsko dobo prostovoljno, so od novega leta upravičeni do višjih pokojnin, toda pozor, do tega ne pride samodejno.

Dreamstime
Vsi tisti, ki ste prostovoljno vplačevali prispevke v pokojninsko blagajno, morate vložiti vlogo za ponovni izračun pokojnine.

Z novim letom je začel veljati zakon, ki je popravil krivice nekaterim upokojencem. Leta 2013 je namreč nova pokojninska zakonodaja vsem, ki so mesečno vplačevali za pokojninsko dobo, preprosto izbrisala te prejemke.

2 milijona evrov naj bi stali sprememba zakona in poprava krivic. 64,39 evra je znašalo povprečno zvišanje pokojnin na podlagi ponovne odmere. 181,86 evra je bila najvišja sprememba v višini pokojnine na podlagi ponovne odmere. 7,53 evra je bila najnižja sprememba višine po ponovni odmeri.

Vsi, ki jih je pred tem država z zakonodajo spodbujala k vplačevanju prispevkov, so tako naenkrat ostali brez vplačanih sredstev. Nekateri so takrat vplačevali tudi do 70 evrov mesečno, kar je skoraj 1000 evrov letno. Kot so ocenjevali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS), naj bi jih bilo od 22.000 do 24.000. Največ takšnih oseb je izhajalo iz dejavnosti, v katerih zaposleni opravljajo delo s krajšim delovnim časom. Nekateri so si prispevke plačevali tudi takrat, ko so pristali na zavodu za zaposlovanje. Uradniki na zavodu so jim svetovali, da si za pridobitev starostne pokojnine sami vplačujejo prispevke. Do konca leta 2012 je bilo namreč takšno vplačevanje izenačeno z redno zaposlitvijo.

Sprememba zakonodaje

Lani pa sta na pobudo ZZZS stranki Desus in SD v proceduro vložili spremembe zakonodaje. Po novem se tako za vse zavarovance, ki so do vključno konca leta 2012 vplačevali prostovoljne prispevke v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, to upošteva kot pokojninska doba brez dokupa. Vendar pa zakon predvideva, da se ponovna odmera opravi samo na podlagi zahteve uživalca pokojnine. Zato morajo vsi tisti, ki so vplačevali prispevke, to narediti sami. Če bodo to storili do konca junija, bodo dobili povrnjeno višjo pokojnino za vse mesece od januarja letos.

Na zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje so do zdaj dobili več kot 1130 vlog za ponovno odmero pokojnine, za zdaj je bilo odločeno v manj kot polovici vlog. Približno 165 vlog pa je bilo pozitivnih.

Za takšen postopek so se odločili, ker bi drugače morali začeti uradne postopke pri vseh upokojencih, ki bi jim lahko vzbujali lažje upanje na višjo pokojnino. Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje je do zdaj dobil približno 1130 vlog za ponovno odmero, rešili pa so nekaj manj kot polovico vlog. Od tega približno 165 pozitivnih odločb.