"Zrušili zakon"

Po Cerarjevem posredovanju že dva izstopa iz SMC

G.G./STA
19. 4. 2018, 16.39
Posodobljeno: 19. 4. 2018, 17.23
Deli članek:

Poslanec Branko Zorman je zaradi zavrnitve novele zakona o igrah na srečo izstopil iz stranke SMC. Ni pa edini. Čez slabo uro je odločitev o izstopu sporočil tudi Bojan Krajnc.

Bobo
Branko Zorman je izstopil iz SMC.
Krajnc pravi, da je povod za njegov odstop zahrbtna manipulacija izvršnega odbora z njegovo kandidaturo, med pravimi vzroki pa navaja demokratični deficit v stranki. Med vzroki za odstop navaja še dezorganizacijo delovanja stranke na vseh nivojih ter slabo in netransparentno finančno poslovanje stranke.

Zorman je povedal, da je bil po današnji zavrnitvi zakonske novele, ki jo je pripravil in ki bi liberalizirala trg športnih stav, negativno presenečen in razočaran, predvsem nad kolegi iz SMC, ki so glasovali proti ali so se glasovanja vzdržali.

Zahvalil pa se je vsem, ki so podprli zakon, ki je bil po njegovem prepričanju dober za državni proračun, slovenski šport in invalidske organizacije. Že pred današnjim vnovičnim glasovanjem je zatrdil, da bi s sprejetjem zakona odpravili sistemsko anomalijo, ki hromi zadostno financiranje športa in onemogoča normalno delovanje športnih organizacij, prispevali k dodatnim prihodkom, namenjenim humanitarnim in invalidskim organizacijam ter izrazili nestrinjanje s sistemsko korupcijo, ki vlada na tem področju.

Bojkotirali glasovanje

Zaradi izida današnjega glasovanja se je odločil tudi izstopiti iz stranke SMC, saj so prav nekateri njeni člani v drugo "zrušili zakon". Del poslancev SMC je medtem zakon podprl, prav tako kot poslanci SDS in nepovezani poslanci. Zakon je na koncu podprlo 35 poslancev, 26 pa jih je bilo proti. To ni bilo dovolj za vnovično potrditev po vetu državnega sveta.

SMC po Zormanovih besedah ni več stranka, v katero je vstopil pred državnozborskimi volitvami pred štirimi leti in ki si je kot enega od ključnih ciljev zadala prizadevanja za skupno dobro in proti sistemski korupciji.

Intervencija Cerarja

"Danes so nekateri poslanci te stranke podprli prav to, sistemsko korupcijo pri financiranju športa," je podčrtal in dodal, da je premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, z osebnim posredovanjem ta teden v poslanski skupini v podporo zavrnitvi zakona kljub deklarativnemu boju proti starim silam v politiki zaščitil prav te stare sile v športu.

Prav ta premierjev obisk v poslanski skupini in "poskus pritiska na poslance z neposrednim ukazom, da moramo glasovati proti" je pretehtal pri njegovi odločitvi. Razlogi, ki jih je za svoje navodilo dal Cerar, so bili po Zormanovih besedah smešni, predsednik vlade in SMC pa je trikrat ponovil, da vsebine ne pozna, a da "ga je treba zrušiti". Čeprav je premier v svojem obisku pozival k strnitvi sil pri glasovanju o zakonu, pa je, tako Zorman, naredil obratno.

Govorice o poskusih kupovanja glasov?

V preteklih dneh je omenjal tudi govorice o poskusih kupovanja glasov. Na vprašanje, če je šlo pri tem tudi za poslance SMC, je odgovoril, da ne ve in da so se govorice, ki jih je slišal, nanašale na druge poslanske skupine. Glede na Cerarjev osebni angažma pa dopušča tudi to možnost, čeprav ne želi ugibati. "V vsakem primeru je bil namen starih sil dosežen," je ugotovil in dodal, da gre lahko tudi za kakšno vračanje uslug ali kaj podobnega.

Bankomat najmanj ene politične stranke

Je pa pripomnil še, da je Športna loterija bankomat določenih posameznikov in najmanj ene politične stranke "rdeče barve". Že pred glasovanjem je na seji DZ izpostavil, da je predsednik uprave Športne loterije Edvard Kolar aktiven član SD.

Ob odločitvi za izstop iz stranke je Zorman umaknil tudi soglasje za kandidaturo na prihajajočih volitvah, "za zdaj" pa ne razmišlja o drugih opcijah.