Objavljen seznam

To je uradna plača Vladimirja Putina, ki ji nekateri ne verjamejo

T.L.
19. 4. 2018, 14.40
Posodobljeno: 20. 4. 2018, 13.30
Deli članek:

Kremelj je objavil uradni seznam, Putin pa trdi, da ne ve, kolikšna je njegova plača in da je niti ne preverja.

Reuters
Opozarjajo, da bodo v primeru novih "neprijaznih dejanj" sprejela dodatne povračilne ukrepe.

V imenu večje transparentnosti je Kremelj objavil seznam plač najvišjih ruskih predstavnikov, na katerem je tudi predsednik Vladimir Putin. Kritiki pa že dodajajo, da seznam še zdaleč ni popoln, da ne zaobjema dejanskega bogastva posameznikov in je zelo skop pri navajanju nepremičnin v tujini.

Kakorkoli, na seznamu je zavedeno, da je Vladimir Putin leta 2017 zaslužil 18,7 milijona rubljev oziroma približno 249.000 evrov ali 307.689 ameriških dolarjev, poroča Newsweek. Poseduje še stanovanje v velikosti 77 kvadratnih metrov, vendar pa so po objavi pri agenciji France-Presse takoj opozorili, da popis ne vključuje zemljišča v velikosti 1500 kvadratnih metrov, ki ga je med lastnino Putin navedel leto dni prej.

Putin ne ve, kolikšna je njegova plača in je niti ne preverja

Ko so pred časom Putina povprašali po plači, je odgovoril: "Iskreno, ne vem, kolikšna je moja plača. Ko mi jo prinesejo, jo vzamem, spravim na račun in je niti ne preverjam". In če v nekaterih državah plače predsednikov stagnirajo - denimo tudi v ZDA, kjer se višina plače predsednikov ni spreminjala zadnjih 15 let -, pa je Putinova plača vztrajno rasla.

Leta 2015 je Putin zaslužil 115.000 dolarjev, leta 2014 pa že kar 193.000 dolarjev. Leta 2015 si je sam znižal plačo in konec leta domov odnesel 137.000 dolarjev. No, nato pa je njegova plača znova poskočila navzgor. 

Sicer pa ima Putin še 230 delnic v banki St. Petersburg in dva športna avtomobila še iz časa nekdanje Sovjetske zveze: gre za vozili znamke Volga, eno je iz leta 1960, drugo pa iz leta 1965. 

Številni kritiki so prepričani, da je Putinovo bogastvo precej bolj obsežno, nekateri pri tem omenjajo celo milijardne zneske. Bill Browder, nekdanji šef naložbenega sklada v Rusiji, verjame, da je neto vrednost Putina "težka" približno 200 milijard dolarjev.

Nekdanji svetovalec v Kremlju Stanislav Belkovski je leta 2012 dejal, daje Putin "vodilni igralec" v ruskih podjetjih za nafto in plin, veliko denarja pa da je zaslužil tudi z delnicami, ki so skrite v netransparentnih off-shore skladih. Imel naj bi delnice v podjetjih Surgutneftegas, Gazprom in Gunvor, vrednost Putinovega bogastva pa je ocenil na približno 40 milijard dolarjev. Dodal je, da Putin svoje bogastvo "spravlja na varno" v Švico in Liechtenstein. Putin je sicer pred leti vsakršna namigovanja o povezavah z družbo Gunvor in milijardni vrednosti premoženja zanikal. Tudi iz Skupine Gunvor zanikajo vsakršne povezave s Putinom in ponavljajo, da Putin v družbi Gunvor nima in tudi nikoli ni imel lastniškega deleža, ni bil upravičen do kakršnih koli koristi s strani družbe, ni bil udeležen v njenih aktivnostih ali imel kakršnih koli drugačnih povezav s Skupino Gunvor. Ob tem še dodajajo, da Belkovski, ameriška vlada ali tretja stran nikoli ni pripravila dokazov za tovrstne navedbe. 

Seznam še razkriva, da je ruski predsednik vlade Dimitrij Medvedjev leta 2017 zaslužil 8.56 milijona rubljev ali 140.000 ameriških dolarjev ali dobrih 113.000 evrov. Ima še stanovanje in zemljišče v najemu. 

Vrtoglavi prihodki nekdanje umetnostne drsalke

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je zaslužil 14,3 milijone rubljev (230.000 dolarjev oziroma 186.000 evrov), prijazno pa je bilo leto 2017 tudi do njegove žene, Tatjane Navka, nekdanja ruska umetnostna drsalka, ki se je sicer znašla v Panamskih dokumentih, in ki je preko dveh podjetij, ki največ posla ustvarita preko države, lani prijavila prihodke v višini 200 milijonov rubljev oziroma 3,25 milijona dolarjev, kar v primerjavi z letom 2016 predstavlja kar 66-odstotni skok v navzgor.