Predsednik delovnega sodišča

Mnenje izvedenca: Lahko dela, a je nesposoben za sojenje

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
19. 4. 2018, 19.28
Deli članek:

Na okrajnem sodišču bi se moralo nadaljevati sojenje predsedniku delovnega sodišča Stanku Omerzuju, ki mu državna tožilka Ivanka Slana očita zalezovanja ženske iz Slovenske Bistrice, a se tam ni pojavil.

Gabrijel Toplak
Imel naj bi potrdilo, da še vsaj tri mesece ne bo sposoben za sojenje.

Obtožnica ga bremeni, da je neko žensko pogosto nadlegoval, ko ni več želela biti njegova ljubica. V slabih treh mesecih leta 2016 jo je nenehno klical, iskal celo v službi, grozil naj bi ji tudi po telefonu. Omerzu vse očitke zanika, češ da mu je oškodovanka vse dokaze podtaknila.

Kot je pojasnil njegov zagovornik, obdolženega ni bilo, ker je psihiater Matej Kravos v izvedeniškem mnenju ocenil, da je sicer sposoben hoditi v službo in soditi v delovnih sporih, a je nesposoben sodelovati v sojenju. »Biti v delovnem okolju (na delovnem sodišču, op. p.) je bistveno za njegovo zagotavljanje duševnega miru. Ga tudi sprošča in razbremenjuje. Lahko si viša znižano samopodobo,« je bilo mogoče razbrati iz mnenja psihiatra.

Oškodovanki je, tako trdi ona, ponudil 7000 evrov, če umakne prijavo zoper njega.

NEPRIČAKOVAN ODZIV SODNICE

In to mnenje je precej presenetilo sodnico Karmen Krajnc, ki je dejala, da sicer ni strokovnjakinja na tem področju, vendar česa takšnega še ni doživela. »Možno je, da je imel tak primer dr. Kravos, a se mi zdi skrajno nenavadno, da lahko obdolženi vodi sodišče, tam tudi sodi, saj je imel pred dnevi razpisano obravnavo in jo ima tudi v prihodnjih dneh, medtem ko za sodelovanje v tem postopku ni sposoben,« je začudeno pokomentirala oceno psihiatra sodnica. Prav zato bo, je poudarila, izvedenca sama zaslišala. »Na tem področju sem laik,« je poudarila, zato ga bo zaslišala na naslednji obravnavi, saj ji je pred dnevi, ko ga je povabila na zaslišanje, odgovoril, da je službeno zadržan.

MNENJE JE PRISTRANSKO

Odločitvi sodnice je ugovarjala tožilka, saj je njegovo mnenje, kot je dejala, neobjektivno, kontradiktorno in nesprejemljivo. »Pravniki dobro razumemo, kaj pomeni, če tri mesece ni obravnave. Postopek je takrat treba začeti znova,« je med drugim razložila Slana.