Solidarnost

Peticija za odpoklic Pahorja zaradi TEŠ 6

STA/B.K.
10. 4. 2018, 11.17
Posodobljeno: 10. 4. 2018, 11.19
Deli članek:

Stranka Solidarnost je v soboto objavila državljansko peticijo za odpoklic Boruta Pahorja s položaja predsednika republike zaradi politične odgovornosti pri investiciji v Teš 6.

STA
Borut Pahor

Peticijo je v dveh dneh podpisalo več kot 300 ljudi, danes pa so k podpori pozvali tudi poslance, ki bodo na izredni seji obravnavali poročilo o odgovornosti pri projektu.

Solidarnost je v sredo na Vrhovno državno tožilstvo vložila kazenske ovadbe zoper Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika. Utemeljeno sporna naj bi bila predvsem vloga, ki so jo omenjeni v zvezi z investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) igrali kot člani skupščine Holdinga slovenske elektrarne (HSE).

"Ker Pahor kljub jasnim dokazom in nedvoumnim sklepom parlamentarne preiskovalne komisije še vedno vztraja na najbolj odgovorni funkciji v državi, podpisane državljanke in državljani zahtevajo njegov odstop," so zapisali danes.

S peticijo želijo po lastnih navedbah pripomoči, da se v Sloveniji "končno uveljavijo temeljni principi politične kulture, in onemogočiti nadaljnje ugrabljanje naše države". Od vseh političnih akterjev, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter od civilne družbe pričakujejo, da bodo "glede na nedvoumna dejstva" tudi sami zahtevali Pahorjev odstop.

STA
Predsednik stranke solidarnost Uroš Lubej.

K temu so posebej pozvali poslance, ki bodo na današnji izredni seji obravnavali tudi končno poročilo komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6.

Solidarnost poslancem predlaga, naj k predlogu sklepa o končnem poročilu sprejme nekaj dopolnil, s katerimi bi ministrstvo za pravosodje med drugim pozvali k dopolnitvi kazenskega zakonika in zakona o računskem sodišču.

Končno poročilo za Teš 6 ugotavlja, da so vse vlade od leta 2004 do 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Teš, največja politična odgovornost pa je na vladi 2008-2011, torej Pahorjevi vladi. Komisija politično odgovornost v času Pahorjeve vlade pripisuje predvsem takratnima ministroma za finance in za gospodarstvo Križaniču in Lahovniku.