Odpuščena

Julijo so iz bolnišnice odpeljali na varno lokacijo

T.L./STA
10. 4. 2018, 11.24
Posodobljeno: 10. 4. 2018, 11.27
Deli članek:

Čeprav so jo odpustili, pa njeno zdravljenje še ni končano.

Profimedia
Julija Skripal

Julijo Skripal so po poročanju britanskih medijev danes odpustili iz bolnišnice v mestu Salisbury, kjer so jo skupaj z očetom, nekdanjim ruskim dvojnim agentom Sergejem Skripalom, zaradi zastrupitve s kemičnim strupom zdravili od začetka marca. Prepeljali so jo na varno lokacijo, poročata BBC in Sky News.

V bolnišnici so dejali, da se s tem njeno zdravljenje še ni zaključilo, da pa je narejen velik korak naprej. Julijin oče Sergej medtem ostaja hospitaliziran, čeprav se njegovo stanje po navedbah zdravnikov hitro izboljšuje.

Skripal, nekdanji polkovnik v ruski obveščevalni službi, je bil leta 2006 v Rusiji obsojen na 13 let zapora, obtožnica pa mu je očitala, da je vohunil za obveščevalno agencijo MI6. Leta 2010 so ga pomilostili pod okriljem izmenjave vohunov med Moskvo, Londonom in ZDA.

Oče in hči sta pristala v bolnišnici, potem ko sta bila 4. marca v mestu Salisbury izpostavljena kemičnemu strupu novičok. Nezavestna so ju našli na klopi nakupovalnega središča.

Ruska agencija RIA novosti je včeraj poročala, da bo Julija zaprosila za politični azil, pri čemer se je sklicevala na izjavo Julijine sorodnice. 

Odnosi med Veliko Britanijo in Rusijo so na najnižji ravni od 4. marca naprej, ko sta bila v Salisburyju zastrupljena bivši ruski vohun Sergej Skripal in njegova hči, za kar je premierka Theresa May obtožila Moskvo, medtem ko v Kremlju trdijo, da so nedolžni. Primer je sprožil hudo diplomatsko krizo in izgon številnih ruskih diplomatov iz zahodnih zaveznic Velike Britanije ter enake povračilne ukrepe Rusije.

Skripal, nekdanji polkovnik v ruski obveščevalni službi, je bil leta 2006 v Rusiji obsojen na 13 let zapora, obtožnica pa mu je očitala, da je vohunil za obveščevalno agencijo MI6. Leta 2010 so ga pomilostili pod okriljem izmenjave vohunov med Moskvo, Londonom in ZDA.