Primerjava

Slovenci zaslužimo manj od povprečja

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
3. 4. 2018, 19.50
Deli članek:

Slovenija se velikokrat primerja z drugimi evropskimi državami. Pogosto zato, ker smo nezadovoljni. Najnovejši podatki kažejo, da naše nerganje ni vedno neupravičeno.

Profimedia
Slovenija je natančno na sredini; med 28 primerjanimi državami smo s 16,40 evra na 14. mestu.
Ko bi le bilo res …
V Sloveniji naj bi zaslužili 16,40 evra na uro. Osemurni delovnik prinese 131,20 evra, če pomnožimo z 20 delovnimi dnevi, dobimo povprečno mesečno plačo 2624 evrov bruto. 

Podatki, ki jih je minuli teden objavil Eurostat, zajemajo preglednico povprečnih urnih prejemkov zaposlenih v državah EU v letu 2017. Med 28 evropskimi državami smo Slovenci sicer v zlati sredini, a podatki, kje zaslužijo na uro več in kje manj kot mi, so zelo zgovorni.

Zaposleni v EU so lani zaslužili v povprečju 23,10 evra bruto na uro, več pa v državah z evrom, in sicer 26,90 evra. To kaže na porast plač v veliki večini držav; pred desetimi leti je bilo namreč v državah EU povprečje 19,50 evra na uro.

NAJVIŠJE PLAČE NA SEVERU

Najbolje plačani, sodeč po urnih postavkah in podatkih iz leta 2016, so v Luksemburgu, na Danskem in v Belgiji. Delavec v Luksemburgu prejme v povprečju 44 evrov bruto na uro. Druga najvišja povprečna urna postavka je izplačana na Danskem: nekaj manj kot 40 evrov na uro.

Belgija, Nizozemska, Francija, Nemčija – to so države, kjer zaslužijo več kot 30 evrov na uro. Le nekaj centov manj zaslužijo v povprečju naši sosedje Avstrijci, in sicer 29,80 evra. Povsem primerljivi so jim tudi na severu, Finci in Švedi.

ZLATA SREDINA

Slovenija je natančno na sredini, med 28 primerjanimi državami smo s postavko 16,40 evra na 14. mestu. Torej bistveno pod Avstrijo, sosedo, s katero se tako radi primerjamo, pa tudi Italijani imajo sodeč po teh parametrih boljši standard (22,70 evra). Smo pa v povprečju bolje plačani kot na Hrvaškem in Madžarskem, kjer je njihov zaslužek še krepko pod našim. Hrvati so v povprečju plačani 8,50 evra na uro, kar pomeni, da so bistveno pod povprečjem, Madžari zaslužijo še manj.

NAJSLABŠE NA VZHODU IN JUGU

Po podatkih Eurostata so najslabše urne postavke na Poljskem (6,30 evra), v Romuniji (5,50 evra) in Bolgariji (5,10 evra), ki pa je kljub 122-odstotni rasti plač še vedno na repu lestvice. Leta 2007 so zaslužili v povprečju le 2,30 evra na uro. Stanje pa so očitno izboljšali tudi Estonci, Slovaki in Litovci. Plače naj bi se, tako navaja Eurostat, glede na stanje izpred desetih let zvišale v vseh državah članicah, le v Grčiji in Veliki Britaniji so v obeh primerih nižje za sedem odstotkov.