Napetosti

Kosovski sod smodnika: državi mobilizirata vojsko?

O.D. / Novice Svet24
3. 4. 2018, 20.10
Deli članek:

Strasti med Beogradom in Prištino se ne umirjajo. Še več, po nekaterih informacijah naj bi obe strani izvršili pritajeno mobilizacijo in izvajali vojaške vaje.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Kosovske varnostne sile naj bi se po napovedih prištinskih oblasti kmalu preoblikovale v Vojsko Kosova.

Napetosti med Beogradom in Prištino so se zaostrile po srečanju Aleksandra Vučića in kosovskega predsednika Hashima Thacija v Bruslju, po katerem je srbski predsednik opozoril, da Priština po petih letih še vedno ni izpolnila zaveze iz bruseljskega sporazuma o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin, ki bi Srbom na Kosovu zagotovila neko vrsto avtonomije. Kosovske oblasti so si glede sporazuma premislile in menijo, da je ta v nasprotju s kosovsko ustavo ter da Srbiji omogoča vmešavanje v notranje zadeve države. Nato se je zgodil incident v Kosovski Mitrovici, ko so kosovski specialci aretirali vodjo srbskega vladnega urada za Kosovo Marka Đurića in ga kasneje izgnali. Sledili so burni odzivi obeh strani in kmalu so se začele širiti govorice o mobilizaciji rezervnih sestavov vojske, kar pa v Beogradu in Prištini, posebej pred mednarodno skupnostjo, zanikajo.

»Mobilizacije ne bo!«

Srbski predsednik Vučić je v pogovoru z namestnikom ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evrazijo povedal, da ni navdušen nad razkazovanjem albanske moči. »Če so mislili, da lahko neka kvazi država razkazuje mišice na način, da aretirajo, pretepejo in po tleh vlečejo Marka Đurića, so se motili. Nisem zadovoljen z njihovo pametjo,« je Američanu dejal Vučić in dodal, da je on po ustavi tisti, ki poveljuje srbskim oboroženim silam, ter da je Kosovo del Srbije. Srbski voditelj je nato dejal, da bodo storili vse, da zaščitijo svoj narode, a Mitchellu zagotovil, da ni sprejel odloka o mobilizaciji ter da bo storil vse, da do nje ne bo prišlo. Kakršenkoli vpoklic v oborožene sile zanikajo tudi v Prištini, kjer pa je premier Ramush Haradinaj napovedal, da bo v prihodnjih tednih zaključena preobrazba varnostnih sil Kosova v kosovsko vojsko. »Ne smemo izgubljati časa, Kosovo potrebuje svojo vojsko,« so sporočili iz kabineta kosovskega predsednika.

Tiha mobilizacija in vojaška vaja

Medtem iz Srbije poročajo, da so nekateri rezervisti morali oditi na jug Srbije, kjer so potekale vojaške vaje. Srbske oblasti niso potrdile vpoklica, so pa sporočile, da so na jugu države na poligonu Pasuljanske livade potekale vojaške vaje četrte brigade kopenske vojske. V akciji Sodelovanje 2018 je sodelovalo več kot 800 vojakov in časnikov, nekaj tankov M-84, letala Orao, nad poligonom pa je krožilo tudi brezpilotno letalo Orbiter. Kosovske oborožene sile se na aktivnosti blizu svojih meja še niso odzvale. Eden od razlogov je morda tudi zaostrovanje notranjepolitične krize, saj je Haradinaj zaradi zadnjih dogodkov odstavil notranjega ministra in direktorja kosovske obveščevalne službe, kar je v kosovski javnosti povzročilo ogorčenje. Zmernejši analitiki sicer pričakujejo, da bo med Beogradom in Prištino kljub vsemu prišlo do bilateralnega dogovora.