Pokanje z možnarjem

Za Štefana usodno pokanje z možnarjem

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
3. 4. 2018, 19.15
Deli članek:

Za pokojnika naj bi bila usodne hude poškodbe prsnega koša.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Črno zastavo so izobesili tudi pred destrniškim vaškim domom.

V naselju Jiršovci v občini Destrnik je v soboto popoldne zavladala tišina. Med prebivalci se je hitro razširila tragična vest, da je pri pokanju z možnarjem, pogosto uporabljeno napravo za pokanje v času velikonočnih praznikov, umrl domačin.

Anita Kovačič Čelofiga s Policijske uprave Mariboru je sporočila, da so bili policisti okrog 16. ure obveščeni, da se je pri uporabi plinske zmesi za pokanje (najverjetneje smodnika) na domu huje poškodoval 66-letni moški iz okolice Destrnika, ki je poškodbam podlegel. »Na kraj so bili poklicani reševalci, a moškemu žal ni bilo več pomoči. Policisti glede na doslej zbrane informacije niso ugotovili znakov kaznivega dejanja, preiskavo dogodka pa nadaljujejo,« je zapisala Kovačič Čelofigova in znova opozorila na pazljivost pri ravnanju s plinskimi zmesmi za pokanje, katerih uporaba je sicer po določilih zakona o varstvu javnega reda in miru izjemoma dovoljena v času določenih praznikov. »Uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih učinek je izključno pok, kar ureja zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, je v tem času prepovedana. Uporaba je dopustna le od 26. decembra do vključno 1. januarja,« je zaključila Kovačič Čelofigova.

Našla naj bi ga žena

Kot nam je uspelo izvedeti od domačinov, je pokojni Štefan Samec, ki je stanoval v naselju Jiršovci pri Destrniku. »V soboto je bil Štefan, ki je bil precej aktiven v vaškem odboru, pred leti pa tudi v tukajšnjem društvu upokojencev, sam doma in kot več let do zdaj se je tudi letos odločil, da bo pokal s karbidom oziroma smodnikom,« je dejal eden od domačinov, ki ne želi biti imenovan.

Dodal je, da je pokojnega Štefana, ki je izkrvavel na kraju, mrtvega našla njegova žena. Domačini ugibajo, da naj bi Štefan, tudi oče dveh otrok, med pokanjem oziroma prižiganjem vžigalne vrvice nerodno padel pred napravo, ki se je v tistem trenutku sprožila in ga močno zadela v predel srca.