POSEG V ZASEBNOST

(Ne)sporno ravnanje inšpekcijskega organa

M.K./ Novice Svet24
8. 3. 2018, 19.10
Deli članek:

Na družabnem omrežju Facebook je zaokrožilo obvestilo, ki ga je zdravstveni inšpektorat območne enote Novo mesto poslal materi in očetu, ki nista želela cepiti svojega otroka. Za razburjenje je poskrbelo to, da so uradne postopke sprožili na podlagi podatkov iz zaprte skupine na facebooku.

Revija Zarja
Inšpektorji so na podlagi prijave posameznika iz zaprte skupine na facebooku proti materi in očetu sprožili postopke.

Septembra 2014 se je danes 28-letni materi in 10 let starejšemu očetu rodil sin. Zdravnik ob rojstvu ni mogel opraviti vseh potrebnih cepljenj, saj starša nista želela cepiti otroka, ker sta se bala stranskih učinkov po cepljenju. 

Pod 95 odstotkov je padla precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam po letu 2012, kar ne zagotavlja več meje kolektivne imunosti. 

Brez ustrezne precepljenosti nam grozi izbruh epidemij hujših bolezni. Pri tem bi bili nevarnosti izpostavljeni še posebej tisti, ki se ne morejo cepiti zaradi svojega zdravstvenega stanja in najmlajši otroci, ki se še ne smejo cepiti. Bolezni so za take zdravnike lahko usodne.

Opustitev cepljenja je zato mogoča samo na podlagi strokovnega mnenja zdravnika cepilca. V primeru necepljenih otrok je za starše predvidena globa od 200 pa vse do 1000 evrov.

Od takrat se očitno do današnjih dni ni zgodilo nič, dokler nista starša prvega marca dobila obvestila z zdravstvenega inšpektorata območne enote Novo mesto.

V njem so zapisali, da so na podlagi obvestila o članih zaprte facebook skupine Cepljenje – ne hvala, med katerimi je bila navedena tudi mati otroka, sprožili inšpekcijski postopek z namenom obravnave oseb, ki se izmikajo ali onemogočajo obvezno cepljenje otrok po zakonu.

Kot za časa fašizma

Nekateri uporabniki facebooka so se (kot lahko vidite pod člankom) na to odzvali izjemno kritično. Inšpektorat je namreč na podlagi teh informacij poizvedoval v uradnih evidencah in izbrskal, kakšno je stanje tega otroka. »Vsakdo, ki ima pet minut čas, vas torej lahko prijavi kot člana kake facebook skupine,« je bilo zapisano v komentarju. »V končni fazi gre za nevarno početje. V času nacizma in fašizma so sosedi ovajali sosede. Nacisti pa so po hišah iskali Jude (ker je bilo pač nezakonito biti Jud),« je še med drugim pisalo v komentarju.

Je šlo za zlorabo položaja?

Če pustimo ob strani vprašanje o upravičenosti cepljenja, se pri tem poraja vprašanje, ali je inšpektor, ki je vodil postopek, zlorabil svoj položaj. Država bi se namreč po podobni logiki kmalu lahko spravila tudi na kakšne druge skupine. Denimo na posameznika, ki je v zaprtem krogu priznal, da je užival marihuano. Obenem pa se pojavlja vprašanje, zakaj je inšpektorat postopek sprožil šele zdaj, in ne že pred skoraj štirimi leti.

Več o tem, kaj menijo na inšpektoratu in pri informacijski pooblaščenki, pa boste lahko prebrali jutri.