Kaj zdaj?

Slaba banka prodala zemljišče za stanovanja v ljubljanski Šiški

STA/B.K.
8. 3. 2018, 18.21
Posodobljeno: 8. 3. 2018, 18.23
Deli članek:

Kakšni so načrti novih kupcev, še ni znano. Prejšnji investitor je tam nameraval zgraditi 180 stanovanj.

STA

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je zemljišče ob Celovških dvorih v ljubljanski soseski Šiška, kjer je nekoč stala restavracija Kitajski zid, prodala slovaški družbi Corwin, poročajo Finance.

Gre za skoraj 7000 kvadratnih metrov veliko zemljišče na robu Rakuševe ulice in Ceste Ljubljanskih brigad, kjer je pred leti stala restavracija Kitajski zid. Parcela je bila nekoč v lasti družb Ceeref Igorja Laha, ta pa jo je pozneje prodal podjetju GPG Inženiring Borisa Dolamiča. Ta je želel na območju graditi tri stanovanjske stolpnice s 180 stanovanji, za kar je bilo izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje, danes v spletni izdaji poroča časnik.

A GPG Inženiring projekta ni nikoli uresničil, saj je leta 2011 končal v stečaju. Zemljišče je iz stečaja GPG Inženiringa prevzela DUTB, ki je konec minulega leta novega lastnika iskala z zbiranjem zavezujočih ponudb, v katerem je bila izhodiščna cena določena pri 2,7 milijona evrov.

Prejela je tri ponudbe, najboljšo pa je oddala družba Corwin iz Bratislave, ki se ukvarja z razvojem nepremičninskih projektov. Koliko je družba, ki se je v preteklosti že omenjala med interesenti za nakup Tobačne mesta iz stečaja družbe Imos-G, odštela za nakup zemljišča, ni znano.

V družbi so za časnik povedali, da so zemljišče kupili z namenom razvoja stanovanjskega projekta, ne pa za nadaljnjo prodajo. V kakšni obliki in s koliko stanovanji, ne razkrivajo, saj so načrti še v pripravi. Prav tako v tej fazi še ne govorijo o tem, kdaj bodo začeli gradnjo, kdaj bodo stanovanja naprodaj in kakšne bodo cene.

"Vstop na ljubljanski nepremičninski trg jemljemo zelo resno. Veliko časa namenjamo analizi standardov in zahtev slovenskega kupca. Zato potrebujemo čas za pripravo produkta, ki bo prijazen do mesta, sosedov, kolesarjev, pešcev in tudi prihodnjih kupcev," je za Finance povedal Roman Karabelli, eden od članov Corwinove uprave, odgovoren za razvoj novih projektov in širitev.

Prvotno gradbeno dovoljenje, ki ne velja več, je predvidevalo gradnjo treh stanovanjskih stolpnic s 180 stanovanji, poslovnim delom v pritličju in garažno hišo z okoli 480 parkirnimi mesti.

Slovaško podjetje se ukvarja z razvojem nepremičninskih projektov, ne pa s samo gradnjo. Je v zasebni lasti in je bilo ustanovljeno s slovaškim kapitalom. Kot so povedali, so doslej zgradili oz. gradijo več kot 2000 stanovanj in več kot 33.000 kvadratnih metrov poslovnih površin. Med svojimi projekti so izpostavili projekt Bluemental v centru Bratislave, ki ga sestavlja 210 nadstandardnih stanovanj, dobrih 15.000 kvadratnih metrov pisarniških prostorov in okoli 4000 kvadratnih metrov trgovskih površin. V tem projektu ima Corwin trenutno na voljo še 40 stanovanj, cene pa segajo od 117.000 do 817.000 evrov.