Mednarodni dan delovnih žena

Kaj smo nekoč praznovali 8. marca

L.T./Novice Svet24
8. 3. 2018, 17.05
Deli članek:

»Uveljavitev mednarodnega praznika žensk je povezana z nemško feministko in socialistko Klaro Zetkin, ki se je leta 1889 začela bojevati za enakopravnost žensk,« pojasnjujejo na feminističnem Inštitutu 8. marec.

Profimedia
Delavke, ki so s protestom 8. marca 1917 dnevu žena dale njegov datum.

»Na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910 je podala pobudo za dan, posvečen vsem ženskam. Leta 1911 so ga prvič praznovali v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marca. Od leta 1917 pa ga praznujemo na 8. marec. Gre za obeleževanje boja za enakost, enake možnosti in pravice žensk.«

Zakaj prav 8. marec?

Protestnice, ki so na ta dan leta 1917 iz tovarn stopile na ulice Petrograda (danes St. Petersburg), zgodovina pomni kot prvi korak proti oktobrski revoluciji s slogani »nahranite otroke varuhov domovine« in »dopolnite dnevne obroke vojaških družin«. Nekaj mesecev kasneje in po močnih pritiskih so ženske v Rusiji, med prvimi na svetu, dobile volilno pravico. Oktobra pa pod sloganom »Kruh, mir in zemlja« sodelovale v prvi uspešni socialistični revoluciji.

»8. marec je v obdobju potrošniškega kapitalizma izgubil svoj politični in družbeni naboj. Namesto da bi opozarjal na pridobitve družbenega boja, ga lahko danes vse prevečkrat razumemo kot le še eno tržno nišo, ki na določen dan prodaja določene produkte,« poudarjajo na inštitutu in kot primer navajajo Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, ki na ta dan organizira nakupovalni izlet v sosednjo Avstrijo.