CasaPound

Bombo nastavili pred štab italijanskih neofašistov

B.K.
8. 3. 2018, 18.08
Posodobljeno: 8. 3. 2018, 18.14
Deli članek:

Odjeknilo je pred vhodom v štab italijanske neofašistične stranke CasaPound v Trentu. Žrtev ni bilo, uničen pa je vhod v stavbo.

Facebook
Poškodovan je bil vhod.

Napad se je zgodil ob 4.30 zjutraj, o žrtvah ne poročajo. Napadalci pa so na steno stavbe napisali tudi grafit »Edini uporabni glas je antifašistični glas.«

Preiskava poteka, vodja lokalne izpostave CasaPound Filippo Castaladini pa je dejal, da bodo nadaljevali s svojim političnim delovanjem.

Napad prihaja le nekaj dni po koncu italijanskih volitvah, na katerem je močno pridobila skrajno desničarska stranka Severna Liga. Nasprotniki Lige to in njenega vodjo Mattea Salvinija obtožujejo podžiganja rasizma in ksenofobije v Italiji.

Facebook
»Edini uporaben glas je antifašistični glas.«

Konflikt med fašističnimi in antifašističnimi gibanji ima v Italiji že dolgo zgodovino, saj izvira še iz časov italijanskega fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Še posebej so bila z nasiljem med levičarskimi in desničarskimi skupinami zaznamovana sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, poimenovana ’leta svinca’.

Desničarsko nasilje je sicer 3. februarja letos pretreslo centralno Italijo, kjer je desničarski skrajnež v dvournem pohodu po mestu Macerata ustrelil 6 ljudi, domnevno migrantov. Vsi so bili huje ranjeni.

Italijanski fašistični voditelj Benito Mussolini.