Konflikt

Kitajska za čimprejšnje pogovore, Severna Koreja za, ZDA zadržane

STA/B.K.
8. 3. 2018, 16.03
Posodobljeno: 8. 3. 2018, 16.16
Deli članek:

Kitajska je danes pozvala ZDA in Severno Korejo, naj čim prej začneta pogovore o denuklearizaciji Korejskega polotoka. Japonska je na drugi strani pozvala k previdnosti in konkretnim korakom. Južnokorejska odposlanca sta medtem odpotovala v ZDA, da bi Washington seznanila z nedavnimi pogovori s Pjongjangom.

Reuters
Kitajski zunanji minister Wang Yi.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je v previdnem odzivu na napovedi Seula, da je Pjongjang ponudil pogovore z ZDA o denuklerizaciji Korejskega polotoka v zameno za varnostna zagotovila, pozval, da bi se morali pogovori začeti čim prej, pri čemer bo na preizkušnji "iskrenost vseh strani".

Obe Koreji sta se tudi dogovorili za aprilsko srečanje severnokorejskega voditelja Kim Jong-una in južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina.

"Vprašanje Korejskega polotoka je končno krenilo v pravo smer, a tem prvim korakom morajo slediti ustrezna in konkretna prizadevanja vseh strani. Vse strani, še posebej ZDA in Severno Korejo pozivamo, naj raje prej kot slej začnejo dialog," je še dejal Wang.

Profimedia
Kim Jong Un z južnokorejsko delegacijo.

Južnokorejska odposlanca, vodja južnokorejskega urada za nacionalno varnost Chung Eui-yong in šef južnokrejskih obveščevalcev Suh Hooh, sta medtem na poti v Washington, kjer naj bi predstavnike ZDA seznanila z nedavnimi pogovori s Severno Korejo.

"Za ZDA imamo sporočilo iz Severne Koreje," je ob tem napovedal Chung, ki bo po obisku v ZDA odpotoval še na Kitajsko in v Rusijo, medtem ko bo Suh odpotoval na Japonsko.

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je sicer danes ob obisku v Etiopiji opozoril, da so ZDA "še zelo daleč" od neposrednih pogovorov s Severno Korejo. Signali iz Pjongjanga bi sicer lahko bili pozitivni, a kot je posvaril, je treba biti glede tega realističen in previden. Najprej bi po besedah Tillersona potrebovali nekakšne "pogovore o pogovorih", da bi ugotovili, ali sploh lahko začnejo razmišljati o pogajanjih.

Reuters
Ameriški zunanji minister Rex Tillerson.

Japonski premier Shinzo Abe je medtem v svojem prvem javnem odzivu po diplomatskem preboju med obema Korejama danes opozoril, da bi lahko bila severnokorejskega ponudba za pogovore z ZDA le kupovanje časa, in poudaril, da mora Pjongjang ubrati tudi konkretne korake. "Pogovori zgolj zaradi pogovorov so nesmiselni," je dejal.