Izberem.si

Končno red na področju upravljanja stavb?

Ž.K. / Novice Svet24
8. 3. 2018, 19.43
Deli članek:

NADZOR Družba Izberem.si želi s spletno rešitvijo etažnim lastnikom brezplačno omogočiti prevzem nadzora nad stroški, ki jih zaračunava upravnik.

Bobo
Družba Izberem.si bo podeljevala tudi certifikat upravljavec brez provizije, ki bo temeljil na uporabi njihovega sistema zbiranja ponudb.

V Sloveniji je 450.000 lastnikov stanovanj. Večina jih je zaradi določil zakonodaje upravljanje stavbe, v kateri bivajo, prepustila upravnikom. Področje upravljanja stavb je zaradi večjega števila zlorab deležno izredno hudih kritik. Pripravlja se sicer nova zakonodaja, a še preden bo šla v potrditev poslancem, že povzroča veliko slabe volje, saj so iz priprave izločili Združenje etažnih lastnikov. Zato obstaja velika bojazen, da bo tudi sprememba zakona pisana v prid upravnikom. Le teh je v Sloveniji kar 600, letno pa v imenu etažnih lastnikov brez pravega nadzora upravljajo milijone evrov.

Visoke provizije upravnikov

Jure Lisica, direktor podjetja Upra-stan, je povedal, da podatki o dobičkih upravljavcev stanovanjskih stavb nakazujejo, da so ti ustvarjeni s pobiranjem provizij in obračunavanjem neobstoječih storitev. Kot je povedal, naj bi upravniki stavb ponudnikom zaračunavali med pet- in 25-odstotnimi provizijami ter za dela najemali le tista podjetja, s katerimi so za plačila tovrstnih provizij dogovorjeni.

Svet24
Predstavitve sistema zbiranja ponudb sta se udeležila tudi poslanec Bojan Dobovšek in namestnik predsednika KPK Igor Lamberger.

Sistem javnega zbiranja ponudb

Ker je menjava upravnika v praksi izredno težko izvedljiva, so se pri Upra-stanu odločili podpreti projekt vzpostavitve spletnega portala izberem.si, prek katerega je vzpostavljen javni sistem zbiranja ponudb. »Sistem smo razvili za potrebe družbe. Favoriziranje priljubljenih izvajalcev na strani upravnikov, izguba nadzora etažnih lastnikov, preplačevanje storitev in ne nazadnje kriminalna zloraba rezervnih skladov so v preteklem letu stanovalce v blokih in uporabnike v poslovnih stavbah prizadeli z izgubo v vrednosti nekaj milijonov evrov. Na račun storitev vzdrževanja in obratovanja pa etažni lastniki v Sloveniji svojim upravnikom vsakodnevno preplačujejo storitve v višini več tisoč evrov,« je povedala Tea Kozar, predstavnica družbe Izberem.si.

Preprost in pregleden sistem

Sistem Izberem.si, ki so ga predstavili včeraj na tiskovni konferenci, bo upravljavcem stavb omogočal transparentno zbiranje in primerjanje ponudb najširšega kroga ponudnikov. Ob tem bodo celoten proces izbiranja ponudnika storitev lahko spremljali tako imenovani sledilci oziroma etažni lastniki in njihovi zastopniki. Sistem je dokaj preprost. Upravitelj bo prek spletne strani izberem.si oddal povpraševanje, od različnih ponudnikov prejel različne ponudbe in se odločil za njemu najugodnejšo.

M.Ž.
Trenutni sistem zbiranja ponudb naj bi izrazito škodil etažnim lastnikom.

Kako se bodo odzvali upravniki?

Vprašanje seveda je, kako upravnika prisiliti, da sistem tudi uporablja. Kot je predlagal Jure Lisica, je najbolje, da etažni lastniki od upravnika zahtevajo uporabo sistema javnega zbiranja ponudb, če bi jo upravnik zavrnil, pa ga lahko etažni lastniki z glasovanjem, na katerem je treba zbrati 50 odstotkov glasov vseh solastnikov, prisilijo v to.

Projekt podprli poslovni angeli

Vzpostavitev sistema so pozdravili tudi v Združenju etažnih lastnikov Slovenije, kjer pa so opozorili, da etažni lastniki nimajo dostopa do izvorne dokumentacije stavb, da upravniki podatke včasih tudi prirejajo in tako favorizirajo svoje izvajalce. V sistem je trenutno vpisanih kar 10.000 različnih ponudnikov storitev. Projekt so poleg podjetja Upra-stan podprli tudi poslovni angeli, njemu pa se trenutno posveča 20 ljudi.