»Tolčejo« dva rekorda hkrati!

Knežje mesto načrtuje gradnjo najdaljšega visečega mostu

S.S./Novice Svet24
28. 2. 2018, 20.15
Deli članek:

Mestna občina Celje (MOC) načrtuje gradnjo najdaljšega visečega mostu po tibetanskem vzoru na svetu, in sicer med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom.

celje.info
Maketa visečega mostu v Celju.

Viseči most bo po navedbah celjskih veljakov »doživljajsko in vsebinsko« povezal historično mestno jedro s Starim gradom Celje.

Na občini so prepričani, da bi turistom tako ponudili možnost, da si v enem dnevu ogledajo arheološka najdišča, Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej Celje in številne druge znamenitosti knežjega mesta. S turistično atrakcijo želijo povečati prepoznavnost Celja na evropskem in svetovnem turističnem zemljevidu, saj bi bil s svojimi 505 metri po do zdaj znanih podatkih najdaljši na svetu. Trenutno imajo najdaljšega Švicarji, viseči most Charles Kuonen pri Matterhornu je dolg 495 metrov, širok le 65 centimetrov, visi pa več kot 85 metrov nad tlemi. Po prvotnih ocenah bo projekt z ureditvijo dostopnih poti stal okoli 3,3 milijona evrov, finančne konstrukcije pa na celjski občini še niso pripravili. Lahko bi ga uresničili v javno-zasebnem partnerstvu, lahko pa bi ga prijavili tudi na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture.

Nov spomenik šerifu Šrotu?

Sodeč po spletnih komentarjih jih ni malo, ki menijo, da so načrti prepotentni. »Idiotizem par excellence. V Celju mrgoli bistveno bolj nujnih stvari, kot je metanje dobrih treh milijonov v še en spomenik šerifa Šrota. Mestno jedro je dobesedno mrtvo, samo na glavnem trgu je vsaj pet ali šest praznih lokalov. Da o stanovanjskih stiskah mladih družin, onesnaženju, javnem prevozu … ne govorim. Šrot bi pa sprehajal turiste po mestu. MOC je popolnoma izgubila kompas,« meni »malamalca« z novičarskega portala nacionalke. »Takole, vsem se opravičujem, da nekaj pizdim čez most. Tole je trenutno najdaljši tovrstni most na svetu. Dolg je skoraj 500 metrov. Torej imeli bomo najdaljšega na svetu, pa še, cena za tega je bila 775.000 dolarjev, kot piše v članku. Mi bomo imeli most, ki bo 50 metrov daljši, kot projekt pa še trikrat dražji, in bomo s tem potolkli kar dva rekorda. Se opravičujem, zdaj vidim, da je tole OK,« je ob objavi novice o do zdaj najdaljšem visečem mostu v Švici na facebooku zapisal Mohor.

Mnogi tudi opozarjajo, da bodo kmalu na sporedu lokalne volitve, neki spletni trol, ki je načeloma proti politikam župana Šrota, pa se uresničitve projekta veseli; kot pravi, bo »fino scat po vlaku Maribor–Ljubljana«.