Dobra volja

Gospod zamašek tudi v mrazu ne pozna počitka

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
28. 2. 2018, 19.30
Deli članek:

Ignac Habjanič kljub precej nizkim temperaturam skorajda vsak dan »patruljira« po ptujskih gostinskih lokalih, šolah in vrtcih, da lahko zalogam zamaškov v skladišču doda kakšen kilogram.

Gabrijel Toplak
V dogovoru s ptujskim komunalnim podjetjem je Habjanič v mestu odgovoren tudi za praznjenje treh zabojnikov, v katerih zbirajo rabljena oblačila.
Predvidoma 27. marca je predviden naslednji odvoz zamaškov. 

Tudi ko nima predvidenih odvozov, je Ignac Habjanič v skladišču, kjer nekaj zadnjih let shranjuje zamaške, ki jih prostovoljno zbira za pomoči potrebne otroke. Lani, denimo, je organiziral dva odvoza zamaškov v skupni teži nekaj več kot 6,6 tone. In čeprav se je leto šele začelo, pravi, ima tačas v skladišču okoli pet ton zamaškov.

»Letos računam na dva odvoza ali celo tri, saj sem naletel na gospoda iz Benedikta, ki ima prijatelje v Avstriji, ti pa so mu pripeljali več kot 500 kilogramov zamaškov. Zadnjič me je klical tudi možakar iz Prekmurja in dejal, da jih ima zbranih sto kilogramov, sicer pa so v glavnem šole in vrtci tisti, ki me 'oskrbujejo',« je povedal Habjanič, k je zamaške začel zbirati leta 2011. Takrat ga je nečakinja nagovarjala, da želi pomagati, in želela je vsak dan odnesti v vrtec nekaj zamaškov.

Gabrijel Toplak
V skladišču, kjer zbira zamaške, se loteva tudi izdelovanja logotipov.

»Seveda jih doma toliko nismo imeli, zato sem v bližnji okolici na zbiralnike odpadkov nastavil dodatne posode. Obiskal sem še nekaj gostinskih lokalov in tako se je začelo,« pripoveduje gospod Zamašek, kot ga nekateri tudi kličejo. Največja nagrada za njegovo prostovoljno pripravljenost pa je, pravi, ko prepozna, da gredo zamaški osebi, ki tako pomoč potrebuje.

Gabrijel Toplak
Zamaški, ki še čakajo na odvot.

Zbira tudi oblačila

Ker je s svojim vozilom na terenu vsak dan, si trenutke v skladišču, ki so mu ga prijazno odstopile Slovenske železnice, popestri z izdelovanjem logotipov in raznih napisov iz zamaškov. »To je za mojo dušo. Tega ne razstavljam, ampak po moji oceni popestri prostor, ko je odvoz zamaškov,« ostaja skromen Habjanič, ki očitno ne more iz svoje kože. Že nekaj časa za Karitas Ptuj zbira rabljena oblačila za socialno ogrožene ljudi s ptujskega območja.

Gabrijel Toplak
Iz zamaškov izdeluje zastave, grbe in podobno.

Gabrijel Toplak
Delovno okolje Ignaca Habjaniča Zamaški, ki še čakajo na odvoz.