Svetujejo previdnost

Kako nevaren je mraz, kakršen nas pesti zadnje dni, za otroke?

J.P.
28. 2. 2018, 16.12
Posodobljeno: 28. 2. 2018, 16.22
Deli članek:

Nekaj nasvetov, ki v teh dneh pridejo še kako prav.

Bobo

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz), »priporočila za temperaturo, pri kateri bi bilo potrebno omejiti gibanje na prostem, ni«. V primeru nižjih temperatur pa je potrebnih nekaj prilagoditev in primerna zaščita.

Posebna pozornost gre otrokom z astmo in kroničnimi obolenji dihal. Fizična aktivnost in astma sta zelo povezani, saj se pri mnogih otrocih z astmo, pri katerih bolezen ni dobro nadzorovana (neustrezno protivnetno zdravljenje), pojavijo simptomi ob izvajanju fizične aktivnosti.

Z vetrom je še huje

Otrok ne gre primerjati z odraslimi, opozarjajo.

Najmlajši toploto izgubljajo hitreje in lažje kot odrasli, »ob tem pa je samo z drgetom ne morejo proizvesti dovolj«. »Že pri temperaturah nad 0 stopinj Celzija lahko ob močnem vetru ob neprimernih oblačilih (mokra, za gibanje in šport neprimerna oblačila) nastanejo podhladitve in ozebline. Najpogosteje pride do podhladitve pri nizkih okoljskih temperaturah, lahko pa tudi pri temperaturah nad 4 stopinjami Celzija, če je oseba mokra, prepotena ali v mrzli vodi. Zato so prilagoditev gibanja, primerna oblačila in spremljanje počutja ključni v preprečevanju težav zaradi mraza. Z naraščanjem hitrosti vetra se pospeši tudi odvzemanje toplote našemu telesu. Ob vetrovnem vremenu se možnosti za zdravstvene težave, povezane z vremenom, močno zvišajo tudi v primeru, ko temperature niso ravno nizke,« so zapisali.

Naj ne mirujejo

Oblačila morajo biti suha, saj vlažna oblačila hitro odvajajo toploto in s tem telo ohlajajo. Tudi potenje hitro odvaja telesno toploto, zato moramo biti tudi pozorni, da otroci ob gibanju na prostem niso preveč oblečeni in jim ni prevroče. Če se otroci zunaj intenzivno gibajo, odstranimo plast oblačila.

Otroci naj bodo zato v primeru mraza oblečeni v več plasti toplih oblačil, saj se tako najbolj učinkovito ohranja telesna temperatura. Pri tem velja omeniti, da so volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov (polipropilen) toplejša od bombaža. Vrhnja oblačila naj bodo tesno tkana in naj ne prepuščajo vetra.

Staršem svetujejo, naj pazijo, da otroci na mrazu ne mirujejo in da naj bodo pozorni na mrazenje: »Če opazite, da otroka mrazi ali se celo trese, pojdite v topel prostor. Mrazenje je pomemben znak, da telo izgublja toploto hitreje, kot jo proizvaja.« Tudi aktivnosti na mrazu terjajo svoj dolg – otroci pri tem izgubljajo tekočino, zato jih je potrebno hidrirati s toplimi napitki.