Trgovke in trgovci

Boj za proste nedelje s sindikalnim organiziranjem

L.T. / Novice Svet24
2. 2. 2018, 18.49
Posodobljeno: 2. 2. 2018, 18.49
Deli članek:

Gvido Novak je javnost obvestil o ustanovitvi Novega sindikata trgovk in trgovcev. Podporo je izrekel nepovezani poslanec Andrej Čuš.

STA
Kljub uspešnemu referendumu pred poldrugim desetletjem trgovke in trgovci še vedno delajo ob nedeljah.

Kot glavni cilj novega sindikata je predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak napovedal zaprtje trgovin ob nedeljah. Če bo treba, bodo to dosegli s ponovnim referendumom.

Čuš je izpostavil, da bo zakon o trgovini v postopek vložen do marca. Tokrat ga ne bo vložil neposredno v parlament, ampak gre z njim direktno na odbor za gospodarstvo, pri čemer računa na pomoč katere od poslanskih skupin, saj je sam kot nepovezani poslanec nima.

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je pri tem spomnil, da smo zaprtje trgovin v nedeljo že izglasovali na referendumu leta 2003, »vendar je takrat interes gospodarstva prevladal, v smislu, da potrebujemo potrošnjo in naj raste BDP tudi v nedeljo.«

»Dobrih 12 let se potem na tem področju ni zgodilo nič, tudi socialni partnerji se na tem področju niso dogovorili ničesar,« je dodal Čuš. Po njegovi zadnji akciji, ko je v državni zbor vložil predlog novele zakona o trgovini, s katero je skušal uresničiti tedanjo referendumsko voljo ljudstva, se mu je na družbenem omrežju Facebook oglasilo vsaj sto trgovk in trgovcev, ki so ga obvestili o več kršitvah delovnopravne zakonodaje.

Ustrahujejo jih z brisanjem ur

Kot primer je Čuš navedel, da trgovcem delodajalci grozijo z brisanjem ur in jih ustrahujejo. Ena od trgovk mu je zaupala, da so ji dali v podpis izjavo, da nima otroka, če je ne bi podpisala, pa so ji zagrozili, da jo bo na delovnem mestu nadomestil državljan Bolgarije.

Novak je izpostavil problematiko zakonsko zapovedanega letnega razporeda delovnega časa, ki predvideva tudi plačane nadure, česar delodajalci ne spoštujejo. »Če dobimo, dobimo načrt za nekaj dni vnaprej,« je povzel izkušnje trgovk in trgovcev z delodajalci. »V Slovenski vojski se to prav tako ni počelo, pa smo stvar uredili,« je dodal Novak, ki je sicer tudi predsednik Sindikata vojakov Slovenije.

Novopečeni sindikalisti

Novak je pri tem optimističen, saj so se v njegov sindikat včlanili predvsem člani, ki so razočarani nad dosedanjim sindikalnim delovanjem. Po njegovih besedah vodstvo »ni prepojeno s starimi sindikalnimi metodami«. Prav tako verjame, da bodo v pol leta dosegli potrebne številke za reprezentativnost sindikata, to pomeni 15-odstotno članstvo na ravni podjetij in 10-odstotno članstvo na ravni panoge.