Obilica snega

FOTO: Kratek predah, v soboto dopoldne pa spet na vso moč

G.G./STA
2. 2. 2018, 18.02
Posodobljeno: 2. 2. 2018, 18.07
Deli članek:

Po daljši snežni suši je državo prekrila bela odeja. Največ snega je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) danes zapadlo v osrednji Sloveniji, najmanj pa v severovzhodni.

STA
Pogumno s kolesom po Ljubljani tudi v snegu.
Sneženje bo zvečer prehodno oslabelo in se nato proti jutru od juga spet okrepilo.

V Ljubljani je do 15.30 zapadlo do približno 20 centimetrov snega, deset centimetrov debelejša snežna odeja pa je prekrila bližnjo Vrhniko. Kot kažejo podatki Arsa, je tudi na območju Logatca, Kočevja in Cerkniškega jezera zapadlo skoraj 30 centimetrov snega, v Velikih Laščah pa okoli 45 centimetrov.

Po podatkih samodejnih merilnih postaj je do 17. ure v Bohinju zapadlo okoli 40 centimetrov snega, v Novem mestu okoli 20 v zgornji mežiški dolini okoli 20. 

Snežna pošiljka pa ni bila tako obilna v severovzhodni Sloveniji. V Murski Soboti so snežinke naletavale med dežjem, a jih je bilo premalo, da bi pobelile pokrajino, so pojasnili na Arsu. Okoli pet centimetrov snega je do 15.30 zapadlo v Mariboru, trije na Ptuju.

V gorah je danes sicer zapadlo od 20 do okoli 70 centimetra snega. Največ novega snega je v Julijskih Alpah, najmanj pa v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Novi sneg je nestabilen, rahel in mehak. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah pa je novi sneg marsikje spihan do podlage, ki je trda in tudi poledenela.

STA
Sneženje na Bledu.

Nevarnost plazov tudi v "varnejših gozdnih kucljih"

Sneg bo nad okoli 800 metri večinoma suh, nižje pa moker. Severni in severovzhodni veter bo prenašal nov sneg in delal nove zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Snežna odeja bo ostala nestabilna in rahla. Spontano se bodo prožili plazovi novega snega predvsem s strmejših pobočij, zaradi veliko napihanega snega in nizkih temperatur pa se bo nevarnost snežnih plazov tudi v prihodnjem tednu le počasi zmanjševala. Ob koncu tedna na agenciji za okolje odsvetujejo obisk gora.

M. S.
Razmere na Vrhniki

Planinska zveza Slovenije še posebej opozarja na nevarnost plazov tudi na nižjih legah, v "pogovorno varnejših gozdnih kucljih". Kot opozarja Arso, bodo v sredogorju in v gričevju nevarna zlasti strma travnata pobočja. To velja predvsem za območje Škofjeloških hribov, za Notranjsko, Kočevsko in severno Primorsko. Previdnost pa je potrebna tudi nižje na strmih pobočjih, kjer je snežilo na travnato podlago in je zapadlo vsaj 20 centimetrov snega.