Štirje razpisi

Na trg pošiljajo 13 milijonov evrov

G.G./STA
2. 2. 2018, 16.51
Posodobljeno: 2. 2. 2018, 16.53
Deli članek:

Ministrstvo za gospodarski razvoj je v uradnem listu objavilo štiri razpise, s katerimi po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška "na trg pošiljajo" več kot 13 milijonov evrov.

Reuters
Med objavljenimi je tudi razpis za startupe in scaleupe 2018-2019 v vrednosti 6,6 milijonov evrov.

Ministrstvo je v okviru javne agencije Spirit danes objavilo dva pomembna razpisa na področju podpornega okolja podjetništvu. Prvi je javni razpis za izvedbo podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v Sloveniji v letih od 2018 do 2019, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Namenjen je inovativnim potencialnim podjetnikom, novim in obstoječim podjetjem s potencialom hitre rasti ter hitro rastočim podjetjem s potencialom globalne rasti. "Sredstva v višini 6,6 milijona evrov smo razpisali za dve leti, s čimer želimo povečati stopnjo preživetja tovrstnih podjetij in jim pomagati pri premagovanju ovir na trgu," je pojasnil minister Počivalšek.

Drugi razpis v skupini podporniministrstvo za h storitev pa pokriva storitve slovenskih poslovnih točk v regijah Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska in Primorsko-notranjska. S temi želijo posodobiti podporno okolje, ki so ga predstavljale Vem točke. Skupna višina razpisanih sredstev v okviru tega razpisa je 3,89 milijona evrov.

Razpisa za Pomurje in Zasavje

Danes so objavil tudi dva razpisa, ki bosta poskrbela za dodatne spodbude podjetjem v Pomurju in Zasavju. "Gospodarska rast v Sloveniji dosega 4,7 odstotka. Z razpisanimi nepovratnimi sredstvi želimo dati dodaten zagon tudi problemskim območjem, kot sta Pomurje in Zasavje oziroma tri zasavske občine," je poudaril Počivalšek.

V okviru javnega razpisa za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurski regiji za leti 2018 in 2019 ministrstvo tako razpisuje 1,4 milijona evrov. Sredstva so namenjena dvigu neto dodane vrednosti ter spodbujanju razvoja novih proizvodov in tehnologij, storitev ter inovacij.

Podobno vlogo ima tudi javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij podjetij ter ustvarjanje novih delovnih mest na območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje. V letih 2018 in 2019 ministrstvo za pravne in fizične osebe, ki opravljajo gospodarsko dejavnost na tem območju, razpisuje 1,27 milijona evrov pomoči.