Tajvanski goljufi

"Če se je Kitajska pripravljena tudi vojaško soočiti z ZDA, ne bo popustila pred Slovenijo"

G.G. / R.M.
23. 1. 2018, 08.16
Posodobljeno: 23. 1. 2018, 08.16
Deli članek:

Akcija slovenske policije v zvezi z nezakonitimi klicnimi centri po Sloveniji presega področje relativno majhnega kriminala. Ko je v igri Tajvan, s Kitajsko ni šale. In ko Peking zahteva izročitev tajvanskih osumljencev kaznivih dejanj, bi morale po mnenju dobrega poznavalca Kitajske Uroša Lipuščka slovenske oblasti reagirati pametno.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Tajvan oziroma Republiko Kitajsko so leta 1949 ustanovili privrženci nacionalističnega vodje Čangkajška, ki so se na otok umaknili po porazu v državljanski vojni oziroma zmagi Maa Zedonga in komunistične revolucije na Kitajskem. Tajvan priznava le 19 od 193 članic OZN, Slovenije kajpak ni med njimi, saj je ob prizadevanjih za lastno suverenost in samostojnost s strani Pekinga leta 1992 sprejela politiko ene Kitajske, po kateri je Tajvan del kitajskega ozemlja. 

Minuli četrtek so slovenski kriminalisti na območju policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje in Kranj opravili 16 hišnih preiskav in prijeli devet oseb. Šest so jih v petek pridržali, med njimi sta dva slovenska državljana in štirje tuji državljani azijskega rodu. Identificirali so 32 žrtev trgovine z ljudmi azijskega rodu. Žrtve naj bi bili Tajvanci, ki so bili prisiljeni, da so iz klicnih centrov klicali kitajske državljane, da bi jim ti nakazovali denar. Takšna je verzija slovenskih represivnih organov.

Slovenijo izkoriščali kot "varno državo"

Kitajska ima drugačen pogled. Pravijo, da so slovenski policisti preiskave začeli izvajati na podlagi informacij, ki so jih dobili od kitajskih kolegov. Lani poleti so tako na podlagi »rdečega obvestila« prijeli Tajvanca Wuja Yuhuija, ki naj bi bil vpleten v telefonske goljufije. Kitajska je prosila slovensko policijo za njegovo izročitev, vendar je bila prošnja zavrnjena, osumljenca pa so v kratkem času izpustili. Po tem dogodku so menda v Slovenijo kot »varno državo« za telefonske goljufije začeli množično prihajati tudi drugi tajvanski kriminalci. S tajskim potnim listom namreč vizuma za vstop v našo državo ne potrebujejo. Skratka, Kitajska vztraja, da tajvanski državljani niso žrtve trgovine z ljudmi, ampak storilci kaznivih dejanj, kriminalci, zato naj bi zahtevali njihovo izročitev. Po podatkih ministrstva za pravosodje Kitajska še ni zahtevala izročitve.

Najpomembnejše zunanjepolitično vprašanje Kitajske

Kitajske oblasti je tudi zmotilo, da naj bi v preiskavi sodelovali tajvanski kriminalisti. Dober poznavalec Kitajske, dolgoletni dopisnik RTV Uroš Lipušček, je včeraj za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da je Tajvan za Kitajsko precedenčnega pomena, gre za “najpomembnejše vprašanje Kitajske, ki je za obrambo Tajvana pripravljena vstopiti tudi v vojno, če bi bilo potrebno.” Sodelovanje drugih držav s Tajvanom, bi lahko Kitajci tretirali kot sovražno dejanje, saj ob navezavi stikov s Kitajsko vsaka država podpiše dokument, v katerem se zaveže, da ne bo imela uradnih stikov s Tajvanom, pojasnjuje izkušeni Lipušček.

Kako iz slepe ulice?

Kaj bi bila najbolj smela poteza Slovenije v tej zagati? Lipušček meni, da se je Slovenija sama spravila v godljo, v “nemogoč položaj, v ulico brez izhoda”. V podobnih primerih je namreč Kitajska vedno vztrajala in vse države, tudi Španija in Poljska, so jim izročile zahtevane tajvanske državljane, ki jih je Peking označil za storilce kaznivih dejanj.

Slovenska policija zaenkrat pravi, da gre za žrtve trgovine z ljudmi. Lipušček je prepričan, da bodo Kitajci podali našim kolegom zadostne dokaze, ki bodo potrdili, da so tajvanski državljani prišli v Evropo prostovoljno. Med drugim so pred meseci tajvanski mediji objavljali delovna mesta za telefoniste v EU.

Kitajska ne bo popustila

Po Lipuščkovem mnenju so nas Kitajci zaenkrat opozorili precej blago, njihovo potrpljenje pa ne bo trajalo v nedogled. Če naše oblasti ne bodo ustrezno reagirale, je, tako dramatično Lipušček, “na vidiku veliko zaostrovanje odnosov s Kitajsko”. “Kitajska v tem primeru ne bo popustila niti za ped. Če se je Kitajska pripravljena soočiti z ZDA, tudi po vojaški plati, potem seveda ne bo popustila pred Slovenijo, ker bi bil to precedenčni primer," sklene Lipušček in našim oblastnikom svetuje modro ravnanje v odnosu z velesilo.