Ko se izteče čas

Preobrati na nacionalki: odhaja Ljerka Bizilj

T.L./STA
23. 1. 2018, 07.26
Posodobljeno: 23. 1. 2018, 07.28
Deli članek:

Odhaja programski svet RTVS in kmalu za njim tudi direktorica TVS Ljerka Bizilj.

Bobo
Igor Kadunc in Ljerka Bizilj

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je v ponedeljek sestal na zadnji seji v tem mandatu. Po poročanju Televizije Slovenija (TVS) je ob koncu zadnje seje programskega sveta v tej sestavi direktorica TVS Ljerka Bizilj napovedala odstop s funkcije v mesecu aprilu, pol leta pred iztekom mandata. Kot je dejala, odstopa, da bi lahko novi direktor pravočasno pripravil programski načrt za leto 2019. Njen mandat so zaznamovali tudi očitki o finančnih nepravilnostih pri izvedbi nekaterih televizijskih projektov, je še poročala TVS.

Odhajajoči svetniki so za popotnico svojim naslednikom sprejeli metodologijo izvajanja programskega nadzora. Dokument ni pravno obvezujoč, temveč je le pripomoček, s katerim naj bi svet učinkoviteje izvrševal naloge, ki mu jih nalagata zakon in statut. 

Metodologijo je pripravila skupina svetnikov, pri delu pa je sodelovala tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski. Namen dokumenta je preglednejše in uspešnejše delovanje sveta pri njegovih ključnih nalogah, kot so spremljanje programske politike, načel, zasnov, standardov in meril ter vsakoletnega programsko-produkcijskega načrta.

Nekateri člani še ostajajo

Tako za programski svet kot za vodstvo RTVS metodologija ni pravno obvezujoča. Kljub temu pa v odhajajočem svetu, ki se mu bo mandat iztekel v petek, verjamejo, da bo dokument koristil tudi vodstvu, saj mu omogoča hitrejši in temeljitejši odziv. Kakovostnejša in hitrejša komunikacija med svetom in vodstvom pa naj bi bila v dobro tudi ustvarjalcem programa.

Sicer pa konec štiriletnega mandata zdajšnjega programskega sveta ne pomeni tudi konca mandata za vse njegove člane. Osem od 29 svetnikov je namreč mandat nastopilo šele maja 2016 in ga bodo nadaljevali tudi v novi sestavi.