Pomoč

Anja bo od zdaj naprej varnejša

mbj
2. 11. 2017, 20.29
Posodobljeno: 2. 11. 2017, 20.53
Deli članek:

Ko se je Borisu in Janji Ambrožič iz Bereče vasi pri Metliki pred 11 leti rodila hčerka Anja, je bila zdrav dojenček. Po tretjem mesecu starosti pa so opazili zaostajanje v razvoju.

Dolenjski list
V avtomobilu je doslej sedela v standardnem otroškem sedežu.

dolenjski list
Anja je pred časom dobila tudi posebno dvigalo.

Pri treh letih je dobila še epileptične napade. Zdaj ima diagnozo cerebralne paralize četrte stopnje ter prirojene maliformacije živčevja in potrebuje štiriindvajseturno pomoč. V štiričlanski družini je zaposlen le oče, medtem ko mama skrbi za bolno hčerko in jo vsak dan vozi na terapije in v varstvo v Novo mesto. V okviru humanitarne akcije je Območno združenje Rdečega križa Metlika skupaj z donatorji leta 2012 že pomagalo Ambrožičevim pri nakupu in montaži hišnega dvigala. Anja večino časa preživi na invalidskem vozičku. V avtomobilu je doslej sedela v standardnem otroškem sedežu, ki ji je postal že premajhen, saj v rasti ne zaostaja za vrstniki. Toda ni bil le neudoben, na poti čez Gorjance v njem namreč tudi ni bila varna. Mama jo je tudi izredno težko namestila v sedež in vzela iz njega.

Nenehne težave

Veliko težav so imeli Ambrožičevi tudi, ko so obiskali zdravnika ali specialista v Ljubljani. Takrat so s seboj vzeli tudi Anjin 23 kilogramov težak invalidski voziček, ki ima mnogo opor. Da so ga lahko spravili v avtomobilski prtljažnik, so ga morali delno razstaviti, za to pa so potrebovali veliko časa. To je bilo težko početi na parkiriščih, ob slabem vremenu in pozimi pa je bilo skoraj nemogoče. Zato so se Ambrožičevi odločili za nakup novega avtomobila in ga ustrezno prilagodili, da lahko Anjo z vozičkom vred zapeljejo vanj. Tako ni več potrebno presedanje in razstavljanje vozička. Nakup in predelava takega avtomobila stane okrog 26 tisoč evrov, kar je glede na mesečne prihodke Ambrožičevih težko dosegljiv cilj. A znova so priskočili na pomoč dobrotniki in od prejšnjega tedna se Anja čez Gorjance vozi veliko bolj varno.