Sojenje

Ravs brezdomcev Marjana in Davorja tik pred sodbo

Gabrijel Toplak
2. 11. 2017, 20.04
Deli članek:

Brezdomca, ki imata sicer vsak svojo plat zgodbe, naj bi se na Rakuševem trgu v Mariboru sprla zaradi cigarete, pozneje pa sta se začela še pretepati.

Gabrijel Toplak
Rakušev trg v Mariboru je priljubljeno zbirališče brezdomcev.

Čeprav je bilo mogoče sklepati, da bo okrožna sodnica Simona Mernik pred dnevi že zaključila sojenje Marjanu Dugiju, ki je obtožen, da je v začetku junija letos na Rakuševem trgu v Mariboru z nožem dvakrat zabodel v hrbet Davorja Novaka, je ta ugodila predlogu obrambe. Odločila se je, da bo jutri, v petek, še neposredno zaslišala izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča, ki je sicer že izdelal sodno izvedeniško mnenje o psihološkem stanju obtoženega.

ODGOVORNOSTI NE PRIZNAVA

Stanje Dugija, ki odgovornosti za kaznivo dejanje ne prevzema, četudi se je Novaku že opravičil, je psihiater ocenil kot stanje bistveno zmanjšane prištevnosti, saj ima zaradi dolgoletnega uživanja mamil možgansko okvaro. »Tisti dan sem bil na metadonski terapiji. Spil sem kakšnih deset piv in najbrž impulzivno reagiral. Šlo mi je na živce, da se je Novak večkrat spravil na šibkejše od sebe. Tudi tokrat je pričel pretepati Nastjo Vranješa dejal v svoj zagovor Dugi. Sprla pa sta se zaradi cigarete, je pojasnil Vranješ, ki je dogodek opisal takole: »Novak mi je najprej brcnil pločevinko piva, kasneje pa mi očital, da pijem tudi njegovo pivo. Potem mi je iz ust vzel cigareto in jo začel kaditi. Sprovociral me je, ko je od mene zahteval, naj mu dam še eno. Nisem mu želel ustreči, a sem si premislil. Ko sem iz žepa potegnil škatlo cigaret, mi jo je vzel, kar je bil povod za nekaj ostrih besed. Takrat me je tako brcnil v glavo, da sem za nekaj časa izgubil zavest.« Da je Dugi zabodel Novaka, pa naj bi izvedel od drugih.

POKAZAL JE BRAZGOTINE

Povsem drugače se je zagovarjal Novak. »Sprla in kasneje pretepala sva se prav po moško, zato sva padla po tleh. Vse očitke Dugija, ki trdi, da sem se v družbi pogosto spravljal na šibkejše, jim naročal, naj pred parkomatom prosijo za denar, zanikam,« je dejal, medtem ko Dugijevega opravičila ni želel sprejeti. »Lahko bi umrl. Tam so me pustili ležati kot psa. Bil sem ves v krvi. Poglejte moje brazgotine,« je dodal Novak in na sojenju dvignil srajco ter pokazal brazgotino, kaj se mu je zgodilo. Se pa je zahvalil Mariu Kašmanu, ki je poklical reševalce.

KAZEN PO ZASLIŠANJU PSIHIATRA

Tožilstvo se pred dnevi še ni izjasnilo o višini kazni, ki jo bo zahtevalo za Dugija za povzročitev kaznivega dejanja povzročitve hude poškodbe. Na predobravnavnem naroku bi zanj predlagalo kazen dve leti in pol zapora, tokrat pa bodo počakali na pričanje psihiatra Vrabiča.