TERAPIJE

»Kako lahko ena pasja duša spodbudi človeka!«

Andreja Comino
2. 11. 2017, 19.50
Deli članek:

Te dni poseben okrogli jubilej praznuje slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Za njimi je deset let uspešnega delovanja.

arhiv Društva Tačke pomagačke
Ajda Konjedic je člane društva seznanila s tradicionalno kitajsko medicino in akupunkturo za živali.

V Tačkah pomagačkah nudijo pomoč pri rehabilitaciji ter izboljšanju počutja in zdravja otrok, mladostnikov, starostnikov in oseb s posebnimi potrebami. Trenutno v društvu deluje okoli 70 terapevtskih in pripravniških parov (vodnik in pes), ki svoje prostovoljstvo opravljajo v že več kot sto ustanovah širom Slovenije.

PSI SPODBUJAJO

Strokovno osebje v ustanovah spoznava in priznava, da psi znatno pripomorejo k pridobivanju in ohranjanju večjih umskih zmožnosti in motoričnih spretnosti. To še posebej velja za otroke in odrasle z motnjami v razvoju ter posameznike po poškodbah, onkološke bolnike, za oslabele, paciente z nevrološkimi in degenerativnimi obolenji in druge. Psi so odlični motivatorji, ki posameznika ali skupino spodbujajo k aktivnemu sodelovanju na kognitivnem in fizičnem področju.

arhiv Društva Tačke pomagačke
Srečanj so najbolj veseli terapevtski psi, saj srečajo svoje prijatelje.

KOSMATINCI RAZVESELJUJEJO TISTE NAJRANLJIVEJŠE

O svojem odnosu z labradorko Divo, ki je tudi terapevtski pes, je spregovoril priznani dramski igralec Gregor Geč. »Z Divo neskončno uživam, in ker je res prijazna in vzgojena,  sem si pred leti zaželel, da bi pomagala tudi drugim. Začel sem brskati po spletu, da bi se pridružila kakšni dobrodelni organizaciji. Pred dobrima dvema letoma sem se po naključju srečal s Silvo Ferletič, upokojeno novinarko, ki sodeluje z društvom Tačke pomagačke. Z Divo sva opravila testiranje in izobraževanje ter postala terapevtski par v okviru društva Tačke pomagačke,« pripoveduje Gregor in dodaja, kako čudovit občutek je, ko vidiš, kakšno veselje prinese kosmata žival tudi najbolj ranljivim skupinam, kot so otroci in starostniki.

DIVA JE ŠOKIRALA

Redno obiskujeta dom upokojencev v Izoli in Center za komunikacijo, sluh in govor v Portorožu. »Diva se ne obnaša kot diva, temveč je popolnoma vzgojen pes, ki uboga na vodnikov najmanjši namig. Nikoli ne bom pozabil, kako je vplivala na starejšega gospoda, ki je bil že nekaj časa prikovan na voziček. Nikakor ga niso mogli spodbuditi, da bi še vstal in poskusil hoditi. Ko pa je prišla Diva, ni hotel niti slišati o tem, da bi psa peljal na sprehod z vozičkom, čeprav je Diva naučena hoditi ob vozičkih in hoduljah. S pomočjo delovne terapevtke in mene je vstal in naredil nekaj korakov po prostoru. Vsi smo bili šokirani! Kako lahko ena pasja duša spodbudi človeka!« je ganjen Divin vodnik. Člani društva se tudi redno izobražujejo na vseh področjih, ki zajemajo njihovo delovanje. Zadnjo soboto v oktobru so na primer pripravili izobraževanje o alternativnem zdravljenju štirinožnih kosmatincev.