Čakajo odločitev

Sedem avstralskih poslancev se je znašlo pred sodiščem

M.K./STA
10. 10. 2017, 15.35
Posodobljeno: 10. 10. 2017, 15.55
Deli članek:

Na avstralskem vrhovnem sodišču v Canberri se je danes začelo tridnevno zaslišanje sedmih avstralskih poslancev, ki jih bodo zaslišali zaradi suma, da imajo dvojno državljanstvo.

Reuters
Odločitev sodišča lahko zamaje tesno vladno večino, saj je namestnik premierja Barnaby Joyce eden od poslancev koalicije.

Avstralska ustava določa, da poslanci v zveznem parlamentu ne smejo imeti dvojnega državljanstva. Sodišče v Canberri naj bi pojasnilo določila ustave in ugotovilo, ali so pri tem pravilu mogoče kake izjeme.

Določilo o dvojnem državljanstvu so v avstralsko ustavo vključili leta 1901. Kritiki določila trdijo, da ne ustreza sodobnim razmeram v državi, kjer je polovica prebivalstva bodisi rojenega v tujini bodisi potomcev migrantov.

Odločitev sodišča gre pričakovati v četrtek, čeprav ni izključena niti možnost, da bo zanjo potrebnega več časa. Državno tožilstvo meni, da dva poslance ne bi smela biti izvoljena oziroma kandidirati, ker sta dobila državljanstvo z naturalizacijo. Gre za poslanca stranke Ena država Malcolma  Robertsa, ki se je rodil v Indiji, ter na Novi Zelandiji rojenega Scotta Ludlama iz vrst Zelenih.

Pomočnik generalnega državnega tožilca Stephen Donoghue je pred sodiščem poudaril, da sta Roberts in Ludlam vedela za svoj status, a sta ga zamolčala. Ostalih pet poslancev se je rodilo v Avstraliji z izjemo senatorke iz vrst Zelenih Larisse  Waters, ki se je priselila iz Kanade, ko je bila še dojenčica. Donoghue je poudaril, da ti poslanci niso kršili ustave, ker naj ne bi vedeli, da imajo še eno državljanstvo. Tudi vlada ocenjuje, da sodišče ne bi smelo vzeti položaja tistim poslancem, ki trdijo, da niso vedeli za svoje dvojno državljanstvo.

Wikipedia
Poslanec stranke Ena država Malcolm Roberts se je rodil v Indiji. Tožilstvo mu očita, da je dvojni status zamolčal.

Odločitev lahko strmoglavi vlado

Odločitev sodišča bi lahko zamajala vladajočo koalicijo. Eden od poslancev, namestnik premierja Barnaby Joyce, je namreč poslanec liberalcev v spodnjem domu parlamenta, kjer ima vladajoča koalicija tesno večino le enega sedeža. Če bo sodišče ugotovilo, da ne bi smel biti izvoljen na položaj, bi lahko sledile nadomestne volitve, ki bi še zmanjšale število glasov za vlado v spodnjem domu.

Joyce, vodja Nacionalne stranke, je rojen v Avstraliji je šele avgusta ugotovil, da ima po svojem očetu tudi novozelandsko državljanstvo. Slednjemu pa se medtem je že odpovedal.

Med sedmimi poslanci sta še dva »sporna« ministra. Minister za naravne vire Matt  Canavan je zaradi dvojnega državljanstva že odstopil s položaja. Canavan ima poleg avstralskega tudi italijansko državljanstvo, ki ga naj bi nevede dobil po materi.