Previdno

Ministrstvo opozarja: ne izpostavljajte se!

J.P.
10. 10. 2017, 13.25
Posodobljeno: 10. 10. 2017, 13.29
Deli članek:

Na ministrstvu za finance beležijo povečano zanimanje javnosti za virtualne valute – zlasti kot oblike naložbenega sredstva.

Reuters
Bitcoini so oblika spletne valute, ki gredo mimo tradicionalnih bančnih sistemov.

Odbor za finančno stabilnost, ki ga sestavljajo Agencija za trg vrednostnih papirjev, Agencija za zavarovalni nadzor, Banka Slovenije in ministrstvo za finance, uporabnike opozarja na tveganja, »ki so jim izpostavljeni, če virtualne valute kupujejo, hranijo ali vanje vlagajo«.

Odbor za finančno stabilnost (OFS), ki ga sestavljajo članice Agencija za trg vrednostnih papirjev, Agencija za zavarovalni nadzor, Banka Slovenije in ministrstvo za finance, uporabnike opozarja na tveganja, ki so jim izpostavljeni, če virtualne valute kupujejo, hranijo ali vanje vlagajo.

Ni sistemske regulacije, ni nadzora

Med virtualnimi valutami – med njimi so tudi kripto valute – je najpogosteje izpostavljen Bitcoin. Ker virtualne valute niso zakonito plačilno sredstvo (ne izda ga niti zanj ne jamči centralna banka ali drug državni organ), »je njihova sprejemljivost precej omejena, zaradi volatilnosti cen virtualnih valut pa je na splošno omejena tudi njihova uporabnost kot sredstva menjave«, sporočajo z ministrstva. Deležniki shem virtualnih valut, ki pri nas omogočajo nakup, hranjenje in trgovanje z njimi, »niso sistemsko regulirani in nadzorovani«.

S kripto valutami je mogoče kupovati tudi žetone (ang. initial coin offering ali ICO). »Tovrstno zbiranje sredstev, kot tudi izvedba projekta, najpogosteje temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, pravice imetnikov žetonov in lastnosti slednjih pa so praviloma zelo različne,« opozarjajo na ministrstvu. Tudi ta vidik ni sistemsko reguliran in nadzorovan.

Inovacije pozdravljajo

V omenjenem odboru tehnološke inovacije s stališča razvoja gospodarstva sicer pozdravljajo, a opozarjajo, da se morajo ljudje pred vlaganjem v virtualne valute zavedati posebnosti in pretehtati svojo odločitev. »Tudi če se dobro informirani potrošnik odloči za tovrsten posel, je priporočljivo, da sredstva vloži v obsegu, ki zanj ne predstavlja prevelike izpostavljenosti,« so še sporočili.