Svarilo strokovnjakov

Angleški nogometni klubi tvegajo bankrot

M.K./STA
10. 10. 2017, 14.15
Posodobljeno: 10. 10. 2017, 14.19
Deli članek:

Med klubi, ki so se iz druge angleške lige tako imenovanega championshipa prebili v prvo ligo se jih veliko znajde v finančnih težavah, ker želijo tekmovati z boljšimi in bogatejšimi klubi.

Reuters
V povprečju je za časa izdelave poročila 19 moštev delalo izgubo visoko kar 300.000 funtov na teden.

Angleški nogometni klubi tvegajo bankrot, s tem ko lovijo napredovanje v elitno premier ligo. V njej se novi klubi, ki skušajo slediti že uveljavljenim premierligaškim moštvom, soočijo z "ekonomsko izčrpanostjo", ugotavljajo finančni strokovnjaki.

Med sezonami 2008/09 in 2015/16 se je iz druge lige, championshipa, v prvo, premier ligo, uvrstilo 19 klubov.

Med njimi Hull, Norwich in QPR po dvakrat, Burnley pa celo trikrat. Od vseh je le Crystal Palacu uspelo, da ni posloval z izgubo. V povprečju je 19 moštev delalo izgubo visoko kar 300.000 funtov na teden, je v poročilu zapisalo finančno-analitično podjetje Vysyble.

Večina klubov je v svoji prvi premierligaški sezoni beležila dobiček, toda po štirih letih je le eden ostal izven rdečih številk. Eden od treh klubov je po prvi sezoni izpadel iz elitne druščine, dva od treh sta izpadla v treh sezonah.

Kot so ugotovili v poročilu, so Blackburn, Bolton in Fulham lepi primeri tovrstnih težav, v podobnih sta tudi Aston Villa in Sunderland. Vodstvo premier lige poročila še ni komentiralo, tiskovni predstavnik pa je zatrdil, da je liga v dobrem finančnem stanju.

Ti podatki razgrinjajo težave, ki nastajajo tudi v nogometu, kje vedno manj klubov postaja vse bogatejših, ostali pa temu ne morejo več slediti, kar vse bolj zapira krog najboljših klubov. Nekaj podobnega se vse bolj dogaja tudi z ligo prvakov, ki bo z naslednjim letom postala še bolj zaprta za manjše klube. Dolgoročno pa zna s tem biti na izgubi prav nogomet in njegovi navijači.