VROČINA

Hlajenje v UKC Ljubljana - Neznosne razmere trpijo že leta

Žiga Kariž
6. 8. 2017, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V naši največji zdravstveni ustanovi se že leta spopadajo z neznosnimi razmerami, v katerih bivajo bolniki in svoje delo opravlja zdravniško osebje. Na nekaterih oddelkih so prepuščeni lastni iznajdljivosti.

Bobo

Večina starejših objektov, ki spadajo pod okrilje UKC, je bila zgrajena brez sistema hlajenja v običajnih bolniških sobah, klimatizirani so le prostori v operacijskih dvoranah in intenzivnih terapijah. Na starih zgradbah je sicer hlajenje najbolj obremenjenih prostorov rešeno z lokalnimi SPLIT-sistemi, ki pa za bolnišnico niso idealna rešitev, ampak le izhod v sili.

Navodila

Delavci UKC so pred vročinskim valom dobili navodila za ravnanje v vročih dneh. Tako prezračujejo zgolj v nočnem času, podnevi pa poskrbijo za maksimalno senčenje prostorov in zapiranje oken. Svetujejo vnos zadostne količine tekočin, strokovnjaki zdravstvene nege pa pacientom nudijo osvežilne kopeli ter pogosteje menjajo osebno in posteljno perilo.

Izgubljen boj z vročino

Stroški hlajenja so v zadnjih letih močno presegli stroške za ogrevanje, na kar opozarjajo tudi v ljubljanskem kliničnem centru.

Kljub opisanim ukrepom in nekaterim investicijam pa so razmere ponekod še vedno neznosne. Iz UKC Ljubljana so sporočili, da so letos zaključili projekt pohlajevanja in prezračevanja na kliniki za infekcijske bolezni in vročična stanja ter da se tam prostori pohlajujejo s hladilnimi stropovi in prezračujejo z obstoječim klimatom, a je tam stanje še vedno alarmantno. Temperature v prostorih presegajo 30 stopinj, bolnike so morali iz nekaterih sob celo izseliti, pomagajo si s senčenjem, zastiranjem in prenosnimi ventilatorji.

Težave v porodnišnici

Druga stavba, kjer bolniki in osebje že leta opozarjajo na neznosne razmere, je porodnišnica. Kot so sporočili iz UKC, se je maja lani sicer zaključil projekt zamenjave enega od dveh starih hladilnih agregatov, tako da so porodne sobe hlajene. A da bi se bivanjske razmere normalizirale, bodo morali zamenjati tudi preostali zastareli hladilni agregat in vse dotrajane klimatske naprave. Načrtujejo tudi zamenjavo drugega starega hladilnega agregata. Tudi stavba Leonišča, kjer deluje klinični oddelek za reprodukcijo in specialistične ginekološke ambulante, kljub nekaterim izboljšavam potrebuje celotno prenovo prezračevalnega sistema.

Načrti za izboljšanje

Da se bodo razmere izboljšale, si lahko obetajo tudi na Polikliniki in na stomatološki kliniki, saj je v pripravi projektna dokumentacija ureditve prezračevanja in hlajenja. V letu 2018 pa načrtujejo nove investicije v sanacijo in dograditev hlajenja in prezračevanja na več objektih, skladno z razpoložljivimi finančnimi sredstvi.