Hasan Rohani

Pred parlamentom znova slovesno prisegel zmerni iranski predsednik

STA/B.K.
5. 8. 2017, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Iranski predsednik Hasan Rohani, ki je v četrtek uradno začel svoj drugi mandat, je danes slovesno prisegel pred parlamentom. Slovesnosti ob prisegi v Teheranu so se udeležili številni predstavniki tujih držav, pa tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohan je uspel tudi v drugo.

Hasan Rohani je bil za nov štiriletni mandat izvoljen v prvem krogu volitev 19. maja. Za 68-letnega zmernega klerika je takrat glasovalo skoraj 58 odstotkov volivcev. Zmagal je v tekmi s kandidatom skrajnih konservativcev Ebrahimom Raisijem z obljubo, da bo nadaljeval s prizadevanji za obnovo odnosov z Zahodom in krepitvijo državljanskih pravic v Iranu.

"Volivci so med volitvami jasno izrazili, kaj želijo in česa ne želijo," je po slovesnosti dejal Rohani. Ob tem je poudaril, da bo politična samoodločba, ne pa orožje, zagotovila varnost v državi.

Napovedal je tudi, da bo z namenom dosege miru Iran "iztegnil roko k vsem sosednjim državam in jih povabil, naj dosežejo ta cilj z nami".

Ob četrtkovem uradnem začetku mandata je predsednik že poudaril, da želi izkoreniniti revščino v državi. Znova je izpostavil, da se je po volitvah začel čas za enotnost in sodelovanje. Rohani, ki je v mednarodni skupnosti znan po svojih prizadevanjih za konstruktiven dialog s svetom, je obljubil tudi, da bo nadaljeval prizadevanja za končanje izolacije države.

V prihodnjih štirih letih ga čakajo težki časi. V prvi vrsti bo moral rešiti jedrski sporazum s svetovnimi velesilami iz leta 2015. Ameriški predsednik Donald Trump bi rad od sporazuma odstopil, saj je po njegovem prepričanju slab za ZDA. Prejšnji teden so ZDA sprejele tudi nove sankcije proti Iranu.

O jedrskem sporazumu je danes govoril tudi z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini, s katero sta se srečala pred prisego. Rohani je ob srečanju pozval k večjim naporom za ohranitev sporazuma. "Ponavljajoče se kršitve zavez s strani ameriške vlade in nove sankcije proti Iranu (...) bi lahko bile škodljive," je poudaril. "Vse strani so odgovorne za ohranitev jedrskega sporazuma," je izpostavil.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU je ob tem izrekla trdno podporo unije sporazumu, poudarila pa je tudi njegov pomen za regionalno in globalno stabilnost, so sporočili danes v Bruslju. Tudi ona je podčrtala pomen spoštovanja sporazuma.

V parlamentu je Rohani znova zagotovil, da Iran ne bo prvi, ki bo kršil jedrski dogovor, vendar tudi ne bo molčal, če ZDA ne bodo izpolnjevale svojih obveznosti. "Iran je dokazal, da se bo na spoštovanje odzval s spoštovanjem, na sankcije in grožnje pa s primernim odgovorom in odporom," je poudaril.

Z Mogherinijevo pa se je dopoldne srečal tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je na srečanju kritiziral stališče Francije, Velike Britanije in Nemčije, ki so minuli teden skupaj z ZDA izrazile zaskrbljenost zaradi iranske izstrelitve rakete s satelitom v vesolje minuli teden.

Zarif je na srečanju dejal, da preizkus izstrelišča raket s sateliti ni v nasprotju z resolucijo ZN, s katero so potrdili jedrski sporazum. Stališče je označil za "korak v napačno smer", so zapisali na spletni strani ministrstva.