Novi radarji

Meritve povprečne hitrosti med cestninskimi postajami, kazni v jeseni

STA/R.T.
5. 8. 2017, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na srbskih avtocestah zaključujejo proces uvajanja novega sistema merjenja hitrosti voznikov. Začeli so namreč meriti povprečno hitrost med cestninskimi postajami, kazni pa lahko vozniki pričakujejo predvidoma od septembra naprej, pravi direktor policije Vladimir Rebić.

Profimedia
Avtocesta v bližini Beograda.

Meritve so v Srbiji začeli izvajati 1. avgusta, dosedanje ugotovitve pa kažejo, da okoli 85 odstotkov voznikov spoštuje omejitve hitrosti. "To nas mora veseliti," je poudaril Rebić.

Voznikov, ki so povprečno vozili s hitrostjo med 121 in 130 kilometrov na uro, je okoli 8,5 odstotka, med 131 in 140 kilometri na uro pa je vozilo 4,5 odstotka voznikov. Približno dva do tri odstotke voznikov torej vozi hitreje.

Povprečno hitrost merijo na vseh 35 cestninskih postajah, pred začetkom sankcioniranja pa bodo izvajali analize največjih prekoračenj dovoljene hitrosti. S sankcioniranjem naj bi začeli septembra. Do takrat obvestila, ki jih dobijo vozniki, služijo njihovi seznanitvi s hitrostjo in navajanju na novi način dela, je pojasnil Rebić.

Podatke o hitrosti bodo voznikom pošiljali na domači naslov, delajo pa tudi na tem, da bi policija avtomatično dobila podatke o izmerjeni povprečni hitrosti, tako da bi se lahko hitro odzvala. To bi bilo še posebej pomembno v primeru tujih voznikov, je pojasnil prvi mož srbske policije.

Katera bo tista povprečna hitrost, ki jo bodo na srbskih avtocestah še tolerirali, zaenkrat še ni določeno. Med drugim v Srbiji poteka razprava, ali bi bilo treba omejitev na avtocestah dvigniti na 130 kilometrov na uro.

V Srbiji je sicer na avtocestah leta 2015 umrlo več kot 60 ljudi, lani okoli 50. Glavni cilj srbske policije je znižati to število.