V strahu

Nevzdržna tortura zmrznjenih delavcev

M.G.
23. 7. 2017, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Neobjavljenih zgodb o izkoriščanju delavcev je v zadnjih 26 letih ogromno. Medtem ko v javnem prostoru potekajo ideološki boji in problematiziranje marginalnih tem, je boj za obstoj na trgu delovne sile vsakodnevna realnost večine ljudi. To doživljajo tudi delavci podjetja Frigologo, d. o. o.

Delavcem, ki se uprejo delu v zamrznjenem, pokažejo vrata. Številni so v strahu za svoja delovna mesta tiho.

Po trditvah zanesljivih virov podjetje delavcem ne želi plačevati dodatkov, ki jim pripadajo po zakonu.

Podjetje iz Komende se ukvarja s prevozništvom in transportom, zaposluje pa približno 60 delavcev, večinoma tujih državljanov. Skladišči blago za velike trgovske verige, pred kratkim pa je odprlo tudi program zamrzovanja, v sklopu katerega skladiščijo blago za enega od večjih trgovcev. Vzpostavitev novega programa je povečala obseg dela, vendar podjetje v zadnjem času ne zaposluje novih kadrov, po trditvah zanesljivih virov pa tudi delavcem ne želi plačevati dodatkov, ki jim po zakonu pripadajo ob delu v takšnih razmerah. Povrhu vsega se ob trdem delu za minimalno plačo srečujejo s konstantnim pritiskom in neposrednimi grožnjami nadrejenih.

Podjetje skladišči blago za velike trgovske verige, pred kratkim pa je odprlo tudi nov program, vendar je zaradi pomanjkanja delovne sile veliko delavcev zaradi tega prisiljenih v opravljanje nadur.

»Ali greš na –25 stopinj ali pa te ni več!«

Lani so inšpektorji s področja delovnih razmerij ugotovili natanko 300 kršitev 47. člena ZDR-1, ki ureja varovanje dostojanstva delavcev pri delu. 

»Ker so delavci v podjetju predvsem tuji državljani, so večinoma brez ugovorov sprejeli nove delovne pogoje, saj so jim zagrozili, da bodo sicer ob službo,« nam je povedal sogovornik. Delovne razmere so po pričevanjih res težke; zaposleni po več ur skupaj delajo pri temperaturi 25 stopinj pod lediščem, brez možnosti odmora. Triinsedemdeseti člen pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih sicer pravi, da morajo imeti delavci, ki delajo v hladilnicah, v bližini delovnih mest na voljo ustrezno opremljen prostor za občasno ogrevanje. »Toda če več ur ne smeš iz prostora, potem ogrevalnica ne pomaga kaj prida,« je pojasnil vir. V začetku tedna so zaradi zavrnitve dela v hladilnici že odpustili enega izmed zaposlenih, nekaj delavcev je že odšlo, nekaj pa jih zaradi poslabšanih razmer in vztrajnega mobinga nadrejenih na delovnem mestu napoveduje odpoved.

V začetku tedna so zaradi zavrnitve dela v hladilnici že odpustili enega izmed zaposlenih.

Zaposlovanje prek posrednika

Področje nadlegovanja in trpinčenja je eno od tistih, kjer imajo inšpektorji največ težav pri iskanju in dokazovanju kršitev. Že v sodnem postopku, kjer velja obrnjeno dokazno breme, je ugotavljanje in dokazovanje trpinčenja na delovnem mestu izredno zahtevno.

V podjetje sicer občasno prihaja nova delovna sila. Za to skrbi posrednik Klem inženiring, ki se sicer ukvarja z obdelavo kovin. A po pričevanjih posrednik ne plačuje pripadajočih prispevkov, zato je položaj delavcev, kot v vseh podobnih primerih, skrajno negotov. Delavci tudi večinoma nimajo opravljenega zdravniškega pregleda, čeprav delo opravljajo v ekstremnih temperaturah. »Zaradi povečanega obsega dela in nespremenjenega ali pa celo zmanjšanega števila zaposlenih je delavec neposredno, z grožnjami, prisiljen v konstantno opravljanje nadur. Vse to za minimalno plačo,« je mogoče slišati iz zaupnih virov.

Inšpekcija ni ugotovila večjih nepravilnosti

Z inšpektorata za delo so nam sporočili, da so pri omenjenem delodajalcu v zadnjih dveh letih opravili šest inšpekcijskih pregledov, dva s področja delovnih razmerij in štiri s področja varnosti in zdravja pri delu. Delodajalcu je bila zaradi ugotovljenih nepravilnosti s področja varnosti in zdravja pri delu ter v zvezi s periodičnimi preiskavami delovnega okolja – meritvami osvetlitve, zdravstvenimi pregledi in uporabo osebnih zaščitnih sredstev – v letu 2015 izdana ena ureditvena odločba. »Zoper predmetnega delodajalca v času, ko poročamo, ne poteka noben inšpekcijski oziroma prekrškovni postopek,« so še povedali na inšpektoratu. Inšpektorji sicer ocenjujejo, da je diskriminacije in trpinčenja ter nadlegovanja na delovnem mestu bistveno več, kot izhaja iz evidentiranih kršitev inšpektorata za delo, vendar so tovrstne kršitve težko dokazljive.