ZAKON

Razlastitve bodo postale del pravne ureditve

Ž.K.
2. 6. 2017, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pripravili zakon o spodbujanju investicij, ki prinaša spodbude za vlagatelje. Strateške investicije bodo predmet posebne obravnave.

STA
»Želeli smo tudi 'davčne počitnice', a na finančnem ministrstvu za zdaj za to ni dovolj poguma.« - Aleš Cantarutti, državni sekretar na MGRT

Predstavniki MGRT poudarjajo, da zakon o spodbujanju investicij enači domače in tuje vlagatelje, ki jim bodo odslej namenjene enake spodbude.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je v torek predstavilo predlog zakona o spodbujanju investicij, ki bo šel v medresorsko usklajevanje naslednji teden, septembra in oktobra naj bi bil v javni obravnavi in vladnem postopku, februarja prihodnje leto pa nared za sprejem v državnem zboru. Prinesel naj bi prijaznejše poslovno okolje in natančno opredelil pomoči, ki jih pri nas lahko prejmejo investitorji.

Vse manj nepovratnih sredstev

Med predvidenimi novostmi je enaka obravnava domačih in tujih vlagateljev, ki bodo lahko pridobili nepovratna sredstva. Kot je ob predstavitvi poudaril državni sekretar Aleš Cantarutti, pa bo, skladno s smernicami EU, nepovratnih sredstev vedno manj. Osrednja usmeritev bo pomoč s povratnimi sredstvi, kot so jamstva in subvencioniranje obrestne mere pri najemu posojil.

Zakon o spodbujanju vlaganj predvideva, da lahko v primeru strateških naložb, ki bodo zagotovile vsaj 400 delovnih mest za obdobje pet let, država po potrebi uporabi institut razlastitve.

Del zakona tudi razlastitev

Podobno kot pri posebnem zakonu o investiciji Magne v Hočah bo novi zakon omogočal razlastitev, in sicer za strateške investicije. Glede na osnutek zakona, ki gre v javno obravnavo, so kot takšne opredeljene investicije v vrednosti vsaj 40 milijonov evrov, ki bodo ustvarile vsaj 400 delovnih mest in jih ohranile vsaj pet let. Sekretar Cantarutti je povedal, da bodo sicer pri presoji pomena investicije vedno gledali tudi na dodano vrednost, ki jo bo ta ustvarila.

Olajšave in popusti

Zakon bo predvidoma ohranil 40-odstotno splošno investicijsko olajšavo, 70-odstotno investicijsko olajšavo in druge spodbude na problemskih območjih, občinam bi bila še vedno na voljo oprostitev plačila komunalnega prispevka, poleg tega naj bi novi zakon poenostavil in pospešil nakup nepremičnin v lasti države ali občin pod ocenjeno vrednostjo. Gospodarsko ministrstvo bi želelo tudi tako imenovane davčne počitnice, a na finančnem ministrstvu za zdaj za to ni dovolj »poguma«, je dejal Cantarutti.