DNK analiza

FOTO: V krsti nekdanjega predsednika našli ostanke drugih ljudi

S.R./STA
2. 6. 2017, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poljski preiskovalci so v krsti nekdanjega poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, ki je skupaj z več visokimi poljskimi predstavniki umrl v letalski nesreči pri Smolensku leta 2010, našli ostanke drugih ljudi.

Profimedia
Žalna slovesnost za nekdanjega predsednika Lecha Kaczynskega.

Odkar je Poljska novembra lani začela novo preiskavo letalske nesreče, so izkopali 27 krst. Po navedbah preiskovalcev so bili posmrtni ostanki pomešani še v enajstih izkopanih krstah, ne le v predsednikovi.

Namestnik poljskega generalnega državnega tožilca Marek Pasionek je v četrtek pojasnil, da so bili v dveh primerih posmrtni ostanki žrtev zamenjani med seboj, v ostalih devetih pa so bili pomešani ostanki več ljudi. Med drugim so na podlagi testov DNK ugotovili, da je bilo v krsti enega od generalov 14 delov telesa od skupno sedmih različnih ljudi. Po načrtih naj bi do konca preiskave izkopali ostanke 83 žrtev.

Profimedia
Avtomobili s krstami predsednika Lecha Kaczynskega in prve dame Marie Kaczynski.

Magdalena Merta, vdova nekdanjega zaposlenega na poljskem ministrstvu za kulturo, ki je izgubil življenje v nesreči, je dejala, da obdukcije kažejo "v najboljšem primeru na brezbrižnost, v najslabšem pa na malomarnost." Ob tem je Rusijo obtožila slabega odnosa do poljskih žrtev.

Umrlo je vseh 96 ljudi

V strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 10. aprila 2010 v bližini ruskega mesta Smolensk je umrlo vseh 96 ljudi na krovu, med njimi tedanji predsednik države Kaczynski ter vodilni predstavniki poljske politike in vojske, ki so bili na poti na spominsko slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu.

V preiskavi, ki je sledila, so tako poljski kot ruski preiskovalci prišli do ugotovitve, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in neustrezne kontrole zračnega prometa.

Profimedia

A lani je nova poljska vlada pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS), na čelu katere je brat dvojček nekdanjega predsednika Jaroslaw Kaczynski, sprožila novo preiskavo strmoglavljenja, ker da so bila ključna dejstva v prejšnji preiskavi "skrita". Med drugim krožijo ugibanja o ruski zaroti ter o morebitnih zastrupitvah.

PiS sumi, da je bila nesreča namerno povzročena, tožilstvo pa želi preveriti, ali so posmrtni ostanki pravilno identificirani in preveriti, ali so na njih znaki eksploziva ali požara. PiS je prepričana, da je na letalu v času strmoglavljenja izbruhnil požar.

Profimedia

Profimedia

Profimedia