Globalno segrevanje

Od Antarktike se bo odlomila ledena plošča v velikosti četrt Slovenije

B.K.
2. 6. 2017, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Del ledene antarktične ledene plošče Larsen C je blizu tega, da se bo odlomil in destabiliziral celotno ploščo. Razpoka je od oceana oddaljena le še 13 kilometrov.

Reuters
Razpoka v ledeni plošči Larsen C na Antarktiki.

Samo v zadnjem tednu je razpoka v ledeni plošči Larson C zrasla za kar 17 kilometrov. Sedaj jo do oceana loči le še 13 kilometrov ledu. Ko se bo razpoka raztegnila do morja, se bo odlomil del plošče, ki ima površino kar 5000 kvadratnih kilometrov. To je približno toliko kot celotno ozemlje Palestine, dvakratnik ozemlja Luksemburga ali četrtina površine Slovenije.

Znanstveniki pričakujejo, da bo do popolnega odloma prišlo kmalu v naslednjih tednih. »Razpoka v  [plošči] Larsen C bo proizvedla eno izmed največjih ledenih gor v zgodovini,« so zapisali na Univerzi Swansea v britanskem Walesu.

Sama ledena gora sicer ne bo dvignila globalnih nivojev morja, a odcepitev dela plošče bi lahko povzročil kolaps preostalega dela.

Reuters
Bližnji posnetek razpoke.

Larsen C sicer ne bo prva Antarktična plošča, ki se bo sesula v morje. Plošča Larsen A je namreč kolapsirala že leta 1995, Larsen B pa leta 2002.

Sesutje plošče Larsen C bo, po prognozah znanstvenikov, doprineslo k zvišanju nivojev morske gladine po svetu.

Celoten zahodni sloj ledu na Antarktiki vsebuje sicer toliko zmrznjene vode, da bi, če se vsa stopi, zvišala nivoje morja za približno 6 metrov in s tem povzročila globalno katastrofo.